Medaliony w sosie śmietanowym
Doskonałe z makaronem lub kopytkami.
- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- 20 dag cebuli,
- 35 dag pieczarek,
- 10 dag ogórków konserwowych,
- 1,5 łyżki mąki,
- 180 ml śmietanki,
- 1/2 l bulionu,
- czubata łyżka musztardy,
- łyżeczka cukru,
- natka,
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- gotowe placki ziemniaczane
Przygotowanie:
1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C).
2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut.
3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie.
Czas przygotowania 45 minut