Medaliony zapiekane z makaronem
Smaczne i sycące danie.

Składniki
- 60 dag schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
- dodatki
- 40 dag makaronu rurki
- po 10 dag serów: żółtego, pleśniowego i typu parmezan
- 200 ml gęstej śmietany
- po kilkanaście różyczek brokuła i małych pomidorków
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 3 gałązki bazylii
Sposób przygotowania
1. Przygotuj mięso: umyj je, osusz i oczyść z błonek. Pokrój na 1-cm plastry (większe poprzekrawaj na pół) i rozgnieć palcami, formując medaliony. Natrzyj je rozkrojonymi ząbkami czosnku i solą. Odłóż. Po 30 min obsmaż je na rumiano na rozgrzanym oleju (po 2 min z każdej strony). Trzymaj w cieple. 2. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Odcedź go, zostawiając wodę z gotowania. Wrzuć do niej różyczki brokuła, po 3 min wyjmij łyżką cedzakową. Do rondelka wlej 1/2 szkl. wody po makaronie i brokułach. Włóż pokrojone sery. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Wtedy zdejmij z ognia, wlej śmietanę. Dopraw pieprzem i muszkatem. 3. Makaron wymieszaj z sosem, brokułami i z pomidorkami pokrojonymi na połówki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Rozłóż kotleciki. Naczynie przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i zapiekaj 20 min w 160 st. Zdejmij folię, posyp posiekaną bazylią (kilka listków zostaw do dekoracji). Zapiecz 5 min. Udekoruj.