Reklama

Reklama

Mielone z makaronem

Składniki na 3 porcje. Czas: około 45 minut. Porcja: 250 kcal.

Składniki

  • 3 łyżki ryżu
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • pieprz
  • 1 żółtko
  • sól
  • pół łyżeczki musztardy
  • 15 dag makaronu wstążki
  • kawałek marchewki
  • natka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • majonez

Ryż wsyp do małego rondelka. Dodaj odrobinę soli. Wlej 6 łyżek wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Przestudź go lekko.

Reklama

Mięso przełóż do miski, wsyp ugotowany ryż. Pół czerwonej cebuli obierz. Odkrój krążek, z którego potem zrobisz brwi pisklaków. Resztę posiekaj drobno. Dodaj do mięsa razem z żółtkiem, wymieszaj.

Masę dopraw połową łyżeczki musztardy oraz solą i pieprzem do smaku. Starannie wyrób, uformuj trzy okrągłe kotlety. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w 180 st.

Makaron ugotuj wg przepisu, odcedź. Pulpety rozłóż na talerze, każdy owiń porcją makaronu. Pisklaki ozdób ustami z marchwi. Zrób oczy z majonezu i ziela angielskiego, cebulowe brwi i czupryny z natki.

Mielone do diety malucha należy wprowadzać stopniowo i w małych ilościach. Zacznij od chudego drobiu (indyk, kurczak) lub królika. Potem sięgnij po cielęcinę, młodą wołowinę, schab i szynkę wieprzową.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje