Mielone z makaronem
Składniki na 3 porcje. Czas: około 45 minut. Porcja: 250 kcal.

Składniki
- 3 łyżki ryżu
- 30 dag mięsa mielonego
- 1/2 czerwonej cebuli
- pieprz
- 1 żółtko
- sól
- pół łyżeczki musztardy
- 15 dag makaronu wstążki
- kawałek marchewki
- natka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- majonez
Ryż wsyp do małego rondelka. Dodaj odrobinę soli. Wlej 6 łyżek wody. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę. Przestudź go lekko.
Mięso przełóż do miski, wsyp ugotowany ryż. Pół czerwonej cebuli obierz. Odkrój krążek, z którego potem zrobisz brwi pisklaków. Resztę posiekaj drobno. Dodaj do mięsa razem z żółtkiem, wymieszaj.
Masę dopraw połową łyżeczki musztardy oraz solą i pieprzem do smaku. Starannie wyrób, uformuj trzy okrągłe kotlety. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w 180 st.
Makaron ugotuj wg przepisu, odcedź. Pulpety rozłóż na talerze, każdy owiń porcją makaronu. Pisklaki ozdób ustami z marchwi. Zrób oczy z majonezu i ziela angielskiego, cebulowe brwi i czupryny z natki.
Mielone do diety malucha należy wprowadzać stopniowo i w małych ilościach. Zacznij od chudego drobiu (indyk, kurczak) lub królika. Potem sięgnij po cielęcinę, młodą wołowinę, schab i szynkę wieprzową.