Mięsa i marynaty do mięs
Doskonałe na grilla.

Składniki dla 4-6 osób:
- 1 cebula (ok. 100 g), - 2 gałązki majeranku, 250 ml białego wytrawnego wina, - sól, - pieprz, - 2 łyżki oleju, - 2 gałązki rozmarynu, - 250 ml jasnego piwa, - 2 łyżki grubej, słodkiej musztardy, - 1 papryczka chili, - 200 ml jasnego sosu sojowego, - 3 łyżki płynnego miodu, - imbir, - 6 plastrów (po ok. 70 g) boczku, - 6 steków z karkówki (po ok. 70 g), - 3 piersi z kaczki (po ok. 150 g)
Przygotowanie:
Na marynatę do boczku: cebulę obrać i pokroić na krążki. Majeranek umyć, oberwać z łodyżek i drobno pokroić. Białe wino zmieszać majerankiem doprawić solą i pieprzem, dodać olej i pokrojoną cebulę. Na marynatę do karkówki: rozmaryn umyć, listki oberwać. Piwo wymieszać z musztardą i rozmarynem. Na marynatę do piersi z kaczki: umytą papryczkę chili przekroić na pół, wypestkować i pokroić w kostkę. Sos sojowy, miód, chili i imbir wymieszać i dobrze posolić. Mięso umyć i osuszyć. Piersi z kaczki przekroić wzdłuż na pół. Plastry boczku, karkówki i piersi z kaczki zalać odpowiednimi marynatami. Mięso wyjąć z marynaty krótko przed grillowaniem i osączyć. Podawać z opiekanymi kromeczkami z bagietki posmarowanymi masłem ziołowym lub czosnkowym. Czas przygotowania 35 minut Jedna porcja zawiera 2730 kJ/652 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!