Mięsa z nutką alkoholu

Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili
Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili123RF/PICSEL

Żeberka z piwną glazurą

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. jasnego piwa
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Kminkowe kotlety schabowe

Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki
Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku (całe nasiona)
  • 50 ml czystej wódki
  • po 1 łyżeczce tymianku i oregano
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
4 pocji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Udka w białym winie

Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem
Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 10 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 2 papryki
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Bitki wieprzowe po burgundzku

Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami
Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag chudej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 3 listki laurowe
  • po 3 gałązki natki
  • majeranku i tymianku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • po 1 szkl. bulionu i czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
6 porcji

Sposób przygotowania:

Rada kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?