Mięsa z nutką alkoholu

Kruche, soczyste i kuszące aromatem przypraw oraz dodatków mięsa to prawdziwa gratka dla smakoszy. Bitki, żeberka, schabowe, a może udka? Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy cztery sprawdzone przepisy na mięsa z nutką alkoholu.

Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili
Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili123RF/PICSEL

Żeberka z piwną glazurą

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. jasnego piwa
  • 1 papryczka chili
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu Worcester
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
2 godz. 35 min
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku. Gotuj ok. 90 minut. Chili oczyść, drobniutko pokrój. Cebule, czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki i chili. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Wlej keczup i piwo. Gotuj dalej 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem Worcester, solą i pieprzem. 

2. Żeberka pokrój na porcje. Posmaruj ok. 3/4 glazury. Piecz 45 minut w temp. 175 st. W połowie pieczenia mięso posmaruj resztą glazury.

Rada kucharza

Z sosu Worcester w czasie przechowywania wytrąca się osad. Dlatego przed każdym użyciem trzeba go mocno wstrząsnąć.

Kminkowe kotlety schabowe

Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki
Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku (całe nasiona)
  • 50 ml czystej wódki
  • po 1 łyżeczce tymianku i oregano
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól
  • pieprz
50 min
4 pocji

Sposób przygotowania:

1. Ziarenka kminku zalej wódką, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Kotlety opłucz i rozbij je. Czosnek obierz, rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z 2 łyżkami oleju, wódką kminkową (wraz z ziarenkami kminku) i ziołami. Natrzyj tym kotlety. Mięso obsmaż z obu stron na 2 łyżkach oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. 

2. Cebule obierz, pokrój w półtalarki. Plasterki boczku potnij na kawałki. W formie ułóż na przemian obsmażone kotlety oraz kawałeczki boczku i cebuli. Masło stop, skrop nim składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 minut.

Rada kucharza

Kotlety nie wywiną się przy smażeniu, jeśli brzegi sznycli ponacinasz w kilku miejscach (na głębokość ok. pół centymetra). 

Udka w białym winie

Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem
Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 10 ząbków czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 szalotki
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 2 papryki
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
35 min
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Zioła opłucz, osusz. Drobno posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj minimum 3 godz. 

2. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Pomidory pokrój w paski. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st.

Rada kucharza

Świeże zioła nie zwiędną tak szybko, jeśli włożysz je do miseczki z zimną wodą i wstawisz do lodówki. Wodę zmieniaj codziennie. 

Bitki wieprzowe po burgundzku

Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami
Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag chudej łopatki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 20 dag selera korzeniowego
  • 3 listki laurowe
  • po 3 gałązki natki
  • majeranku i tymianku
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • po 1 szkl. bulionu i czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
1 godz. 35 min
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Por oczyścić, drobno potnij. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Mięso pokrój na kawałki, rozbij je na małe kotleciki. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Wyjmij. Na tłuszczu ze smażenia bitek podsmaż warzywa. Dodaj do nich zioła, resztę przypraw i koncentrat. Zasmaż. 

2. Całość podlej bulionem i winem. Włóż bitki. Duś ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, by danie nie przywarło do dna garnka. Pod koniec duszenia ponownie przypraw solą i pieprzem. 

Rada kucharza

Jeśli użyjesz wytrawnego wina, danie może wydać się zbyt kwaśne. Wtedy dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Złagodzi ona cierpki smak.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?