Mięsa z nutką alkoholu

Kruche, soczyste i kuszące aromatem przypraw oraz dodatków mięsa to prawdziwa gratka dla smakoszy. Bitki, żeberka, schabowe, a może udka? Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy cztery sprawdzone przepisy na mięsa z nutką alkoholu.

Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili
Żeberka z piwną glazurą przyprawione papryczką chili123RF/PICSEL

Żeberka z piwną glazurą

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku. Gotuj ok. 90 minut. Chili oczyść, drobniutko pokrój. Cebule, czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki i chili. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Wlej keczup i piwo. Gotuj dalej 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem Worcester, solą i pieprzem. 

2. Żeberka pokrój na porcje. Posmaruj ok. 3/4 glazury. Piecz 45 minut w temp. 175 st. W połowie pieczenia mięso posmaruj resztą glazury.

Rada kucharza

Z sosu Worcester w czasie przechowywania wytrąca się osad. Dlatego przed każdym użyciem trzeba go mocno wstrząsnąć.

Kminkowe kotlety schabowe

Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki
Kminkowe kotlety schabowe w marynacie z dodatkiem wódki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziarenka kminku zalej wódką, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Kotlety opłucz i rozbij je. Czosnek obierz, rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z 2 łyżkami oleju, wódką kminkową (wraz z ziarenkami kminku) i ziołami. Natrzyj tym kotlety. Mięso obsmaż z obu stron na 2 łyżkach oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem. 

2. Cebule obierz, pokrój w półtalarki. Plasterki boczku potnij na kawałki. W formie ułóż na przemian obsmażone kotlety oraz kawałeczki boczku i cebuli. Masło stop, skrop nim składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 minut.

Rada kucharza

Kotlety nie wywiną się przy smażeniu, jeśli brzegi sznycli ponacinasz w kilku miejscach (na głębokość ok. pół centymetra). 

Udka w białym winie

Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem
Udka w białym winie pachnące mocno czosnkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zioła opłucz, osusz. Drobno posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj minimum 3 godz. 

2. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Pomidory pokrój w paski. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st.

Rada kucharza

Świeże zioła nie zwiędną tak szybko, jeśli włożysz je do miseczki z zimną wodą i wstawisz do lodówki. Wodę zmieniaj codziennie. 

Bitki wieprzowe po burgundzku

Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami
Bitki wieprzowe po burgundzku z czerwonym winem i warzywami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Por oczyścić, drobno potnij. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Mięso pokrój na kawałki, rozbij je na małe kotleciki. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Wyjmij. Na tłuszczu ze smażenia bitek podsmaż warzywa. Dodaj do nich zioła, resztę przypraw i koncentrat. Zasmaż. 

2. Całość podlej bulionem i winem. Włóż bitki. Duś ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, by danie nie przywarło do dna garnka. Pod koniec duszenia ponownie przypraw solą i pieprzem. 

Rada kucharza

Jeśli użyjesz wytrawnego wina, danie może wydać się zbyt kwaśne. Wtedy dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Złagodzi ona cierpki smak.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas