Mięsa z nutką alkoholu
Kruche, soczyste i kuszące aromatem przypraw oraz dodatków mięsa to prawdziwa gratka dla smakoszy. Bitki, żeberka, schabowe, a może udka? Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie. Przedstawiamy cztery sprawdzone przepisy na mięsa z nutką alkoholu.
Żeberka z piwną glazurą
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku. Gotuj ok. 90 minut. Chili oczyść, drobniutko pokrój. Cebule, czosnek i imbir obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki i chili. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Wlej keczup i piwo. Gotuj dalej 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem Worcester, solą i pieprzem.
2. Żeberka pokrój na porcje. Posmaruj ok. 3/4 glazury. Piecz 45 minut w temp. 175 st. W połowie pieczenia mięso posmaruj resztą glazury.
Rada kucharza
Z sosu Worcester w czasie przechowywania wytrąca się osad. Dlatego przed każdym użyciem trzeba go mocno wstrząsnąć.
Kminkowe kotlety schabowe
Sposób przygotowania:
1. Ziarenka kminku zalej wódką, przykryj i odstaw na noc do lodówki. Kotlety opłucz i rozbij je. Czosnek obierz, rozetrzyj nożem. Wymieszaj go z 2 łyżkami oleju, wódką kminkową (wraz z ziarenkami kminku) i ziołami. Natrzyj tym kotlety. Mięso obsmaż z obu stron na 2 łyżkach oleju. Pod koniec posyp solą i pieprzem.
2. Cebule obierz, pokrój w półtalarki. Plasterki boczku potnij na kawałki. W formie ułóż na przemian obsmażone kotlety oraz kawałeczki boczku i cebuli. Masło stop, skrop nim składniki w formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 minut.
Rada kucharza
Kotlety nie wywiną się przy smażeniu, jeśli brzegi sznycli ponacinasz w kilku miejscach (na głębokość ok. pół centymetra).
Udka w białym winie
Sposób przygotowania:
1. Zioła opłucz, osusz. Drobno posiekaj. Zieleninę wymieszaj z sokiem cytrynowym, oliwą i winem. Dodaj 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Udka opłucz, wytrzyj, włóż do miseczki. Skrop przygotowaną marynatą ziołowo-czosnkową. Przemieszaj. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki. Marynuj minimum 3 godz.
2. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Pomidory pokrój w paski. Mięso ułóż w formie. Dodaj warzywa i pozostały nieobrany czosnek. Polej resztą marynaty. Posyp solą i pieprzem. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st.
Rada kucharza
Świeże zioła nie zwiędną tak szybko, jeśli włożysz je do miseczki z zimną wodą i wstawisz do lodówki. Wodę zmieniaj codziennie.
Bitki wieprzowe po burgundzku
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Por oczyścić, drobno potnij. Zioła opłucz, grubo posiekaj. Mięso pokrój na kawałki, rozbij je na małe kotleciki. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Wyjmij. Na tłuszczu ze smażenia bitek podsmaż warzywa. Dodaj do nich zioła, resztę przypraw i koncentrat. Zasmaż.
2. Całość podlej bulionem i winem. Włóż bitki. Duś ok. 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj, by danie nie przywarło do dna garnka. Pod koniec duszenia ponownie przypraw solą i pieprzem.
Rada kucharza
Jeśli użyjesz wytrawnego wina, danie może wydać się zbyt kwaśne. Wtedy dodaj szczyptę sody oczyszczonej. Złagodzi ona cierpki smak.