Mięsa zapiekane w pysznych sosach

Wystarczą kąski kurczaka albo karkówki, makaron czy ziemniaki, trochę wonnych ziół i ... coś co połączy składniki w smakowite danie.

Sos to swoista kropka nad "i" każdej potrawy. Ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w przypadku zapiekanych mięs. Czasem tylko podkreśla delikatnie smak dania, by innym razem nadać mu zupełnie nowy charakter. Wśród naszych propozycji znajdziesz takie, które same w sobie są kulinarnymi majsterszykami - cieszą nie tylko podniebienie, ale też wyglądają bardzo apetycznie.

Aksamitny beszamel

Reklama

Przepis podstawowy:

Na patelni stop 3 łyżki masła, oprósz 3 łyżkami mąki pszennej. Krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z 1 szklanką zimnego mleka oraz 1 szklanką bulionu warzywnego albo drobiowego. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodaj 10 dag startego parmezanu. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej składniki zapiekanki.

Dodatki: smak sosu odmienią np. musztarda, roztarty czosnek, pasta curry albo starty chrzan.

Pomidorowy na ostro

Przepis podstawowy:

Sparz 8-10 dojrzałych pomidorów. Zdejmij skórki i usuń pestki. Obierz i posiekaj 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę, usmaż je na szklisto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj miąższ pomidorów oraz posiekaną papryczkę chili. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw solą oraz odrobiną octu i cukru. Polej wierzch zapiekanki.

Wersja łagodna: zamiast papryczki chili dodaj suszoną bazylię albo przypraw sos słodką papryką w proszku.

Błyskawiczny serowy

Przepis podstawowy:

Do miseczki wbij 3 jajka, wlej 300 ml śmietany kremówki. Dodaj 20 dag startego żółtego sera. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zalej składniki w formie.

Z orzechową nutą: połowę żółtego sera zastąp serem pleśniowym. Wkrusz go do śmietanki roztrzepanej z jajkami. Dodaj sporą garść drobniutko posiekanych orzechów włoskich albo laskowych. Przypraw szczyptą rozmarynu.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje