Mięsne muffiny z kremem chrzanowym
Receptura zaczerpnięta ze zbiorów Ogródka Dziadunia. Firma z Wąsosza Dolnego regularnie bierze udział w atestacjach żywności organizowanych w ramach programu „Doceń polskie”.
Sposób przygotowania
Mięso (jeśli nie używamy gotowego) mielimy, a cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso, jajko, paprykę, cebulę, a także przyprawy i bułkę tartą. Mieszamy dokładnie całość i formujemy 12 kul. Formę do muffinek smarujemy lekko olejem, następnie obsypujemy ją bułką tartą. Wkładamy kule do formy, ugniatamy i wyrównujemy. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (program góra/dół) na 30-40 minut. Gdy muffiny się pieką obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną dodajemy do nich masło, śmietanę i chrzan, następnie mieszamy składniki i robimy z nich gładkie puree. Gotowy krem wykładamy na upieczone muffiny. Całość dekorujemy świeżym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.