Mięsne pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosem pomidorowym, uzupełnione o dodatki zieleniny oraz sera żółtego zasmakują wszystkim biesiadnikom.

Pulpety:
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz (najlepiej ziołowy)
- mąka (do obtoczenia pulpetów)
- papryka ostra lub słodka
- ziele angielskie mielone (opcjonalnie)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (do zagęszczania, można zastąpić mąką)
- garść startego żółtego sera
- dowolna zielenina
Wywar:
Składniki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie. 2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.3. Pulpety podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem i zieleniną.