Reklama

Reklama

Mięsne pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosem pomidorowym, uzupełnione o dodatki zieleniny oraz sera żółtego zasmakują wszystkim biesiadnikom.

Pulpety:

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz (najlepiej ziołowy)
  • mąka (do obtoczenia pulpetów)
  • papryka ostra lub słodka
  • ziele angielskie mielone (opcjonalnie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (do zagęszczania, można zastąpić mąką)
  • garść startego żółtego sera
  • dowolna zielenina

Reklama

Wywar:

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.

3. Pulpety podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem i zieleniną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje