Miętus w tempurze z ciecierzycą i groszkiem
Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 45 minut.
Składniki:
- 600 g filetów z miętusa bez skóry
- 200 g mąki razowej
- 200 ml wody gazowanej
- żółtko
- 300 ml oleju roślinnego
- 150 g ciecierzycy
- 60 g zielonego groszku
- 4 ząbki czosnku
- 30 ml sosu rybnego z anchois
- pół cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- mięta
Sposób wykonania:
Filety z miętusa opłucz, osusz, pokrój w mniejsze kawałki i zamarynuj w sosie rybnym.
Z mąki, wody i żółtka przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Włóż je do lodówki na 10 minut. Ciecierzycę namocz dzień wcześniej, następnie gotuj ok. 45 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól. Odcedź i wyłuskaj zarówno ciecierzycę, jak i groszek. Przełóż wszystko do moździerza, wlej łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Utrzyj wszystko na piure. Dopraw pieprzem.
Rybę dokładnie obtocz w cieście naleśnikowym. Dobrze rozgrzej na patelni olej roślinny, a następnie smaż na nim rybę w cieście ok. 5 minut na złoty kolor. Wyłóż na papierowy ręcznik.
Serwuj na talerzu z przygotowanym piure i dekoracją z mięty.
Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.
Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".