Migdałowe gryziołki
Świąteczne zapachy.
- 1/2 kostki (125 g) masła lub margaryny,
- 8 dag cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki likieru migdałowego (amaretto),
- 20 dag mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 10 dag polewy czekoladowej,
- cukier puder,
- mąka do posypania stolnicy
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na kremową masę. Wymieszaj z jajkami i likierem amaretto. Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dalej ucierając masło powoli dosypuj przygotowaną mieszankę (najlepiej przesiewać ją przez sitko). Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 30 minut.
2. Ochłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Foremkami o różnych kształtach wycinaj ciasteczka. Ciasteczka układaj na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. Blachy kolejno umieszczaj w piekarniku, wcześniej nagrzanym do temperatury 175 st. C i piecz po około 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Ostrym nożem posiekaj polewę czekoladową. Włóż do metalowej miseczki, a tę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą. Czekoladę mieszaj do czasu, aż się stopi. Rozpuszczoną polewę czekoladową lekko ostudź. Przełóż do woreczka, wytnij dziurkę i wyciskaj małe porcje czekolady ozdabiając ciasteczka.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas oczekiwania: 75 minut
1 sztuka zawiera: 60 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!