Kolorowa, lekka i orzeźwiająca. Wyśmienita sałatka czerwcowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis
Połącz młode ziemniaki, bób i kilka innych składników. W prosty sposób "wyczarujesz" pyszną i zdrową sałatkę. Najlepiej smakuje właśnie teraz, bo opiera się na warzywach sezonowych.

Czerwiec to sezon nie tylko na truskawki czy szparagi. Lista warzyw i owoców sezonowych jest o wiele dłuższa. Warto po nie sięgać, ponieważ o tej porze roku smakują najlepiej i mają najwięcej korzystnych dla zdrowia właściwości.
Spis treści:
Młode ziemniaki, bób, młody szpinak. Jak działają na zdrowie?
Wśród nich znajdują się m.in. młode ziemniaki, które są źródłem energii, białka, witamin i minerałów. Zawierają dużą ilość potasu. Ponadto są źródłem magnezu, fosforu, cynku, jodu, manganu i miedzi. Oprócz tego zawierają witaminy z grupy B, foliany i beta-karoten.
Kolejnym królem sezonu jest również bób. Roślina strączkowa jest świetnym źródłem białka, jest bogata w błonnik, wartościowe tłuszcze i węglowodany. Kolejną zdrową propozycją jest młody szpinak zawierający sporą dawkę beta-karotenu, witaminy C i luteiny. Jest również prawdziwą skarbnicą żelaza.

A gdyby połączyć te wszystkie składniki i dorzucić jeszcze rzodkiewkę? W ten sposób przygotujemy wyśmienitą sałatkę czerwcową. Wystarczy dodatek jogurtowego dressingu, by powstała lekka, zdrowa i orzeźwiająca mieszanka. Oto przepis autorstwa użytkownika Mąż Przy Garach, który pojawił się na portalu Smaker.
Zobacz również:
- Rukola została w lodówce? Nie wyrzucaj zwiędłych listków. Wypróbuj trzy wyśmienite przepisy
- Są wiosennym hitem. Sałatki na ich bazie to źródło cennych witamin i składników
- W niej tkwi sekret figury Alicji Majewskiej? Sałatka dla zdrowia i urody to popisowe danie piosenkarki
- To najsłynniejsza sałatka na świecie. Zaskakujące, w jakich okolicznościach powstała
Przepis na sałatkę czerwcową. Lekka i orzeźwiająca
Składniki
- 600 g młodych ziemniaków,
- 150 g bobu (waga przed obraniem),
- pęczek rzodkiewek (ok. 120 g),
- 100 g młodego szpinaku,
- sól i pieprz do smaku,
- dressing: 2 łyżki (ok. 70 g) jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, mały pęczek koperku (ok. 30 g), skórka z jednej cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść skórkę z pomocą szczotki. Pokrój je w kawałki wielkości kęsa. Pokrojone ziemniaki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 minut (aż staną się miękkie). Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia, by je przestudzić.
- W międzyczasie ugotuj bób. Wrzuć go do garnka z zimną wodą i gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedź, przestudź i obierz ze skórek.
- Pokrój rzodkiewki w plasterki.
- Posiekaj pęczek koperku dość grubo. Dwie łyżki pokrojonego koperku przełóż do miski, a resztę zachowaj do dekoracji. Do koperku dodaj dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i startą skórkę z cytryny.
- Na końcu dodaj łyżkę gruboziarnistej musztardy. Dopraw całość solidną szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Kiedy ziemniaki przestygną (ale nie są jeszcze całkowicie zimne), wylej na nie około połowę przygotowanego dressingu. Delikatnie je wymieszaj, by pokryły się sosem. Odstaw je na kolejne 10 - 15 minut, aby nabrały smaku i aromatu dressingu.
- Na dno głębokiego naczynia wyłóż młody szpinak i rozłóż go równo po całej powierzchni. Na szpinak nałóż ugotowane ziemniaki nasączone dressingiem, pokrojone w plasterki rzodkiewki i obrany ze skórek bób. Warstwy sałatki polej resztą dressingu jogurtowo-cytrynowego. Udekoruj sałatkę resztą posiekanego koperku.
***
Źródło: Smaker