Kolorowa, lekka i orzeźwiająca. Wyśmienita sałatka czerwcowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Prosta i smaczna. Taka jest właśnie sałatka czerwcowa
Prosta i smaczna. Taka jest właśnie sałatka czerwcowapixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)123RF/PICSEL

Młode ziemniaki, bób, młody szpinak. Jak działają na zdrowie?

Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać
Bób to skarbnic witamin i składników odżywczych. Nie każdy jednak może po niego sięgać123RF/PICSEL

Zobacz również:

Przepis na sałatkę czerwcową. Lekka i orzeźwiająca

Składniki

  • 600 g młodych ziemniaków,
  • 150 g bobu (waga przed obraniem),
  • pęczek rzodkiewek (ok. 120 g),
  • 100 g młodego szpinaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dressing: 2 łyżki (ok. 70 g) jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, mały pęczek koperku (ok. 30 g), skórka z jednej cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy francuskiej
  1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść skórkę z pomocą szczotki. Pokrój je w kawałki wielkości kęsa. Pokrojone ziemniaki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez ok. 10 minut (aż staną się miękkie). Gdy będą gotowe, zdejmij z ognia, odcedź i przełóż do osobnego naczynia, by je przestudzić.
  2. W międzyczasie ugotuj bób. Wrzuć go do garnka z zimną wodą i gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedź, przestudź i obierz ze skórek.
  3. Pokrój rzodkiewki w plasterki.
  4. Posiekaj pęczek koperku dość grubo. Dwie łyżki pokrojonego koperku przełóż do miski, a resztę zachowaj do dekoracji. Do koperku dodaj dwie czubate łyżki jogurtu naturalnego, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, łyżkę oliwy z oliwek i startą skórkę z cytryny.
  5. Na końcu dodaj łyżkę gruboziarnistej musztardy. Dopraw całość solidną szczyptą soli i mielonego czarnego pieprzu. Zawartość miski wymieszaj do całkowitego połączenia.
  6. Kiedy ziemniaki przestygną (ale nie są jeszcze całkowicie zimne), wylej na nie około połowę przygotowanego dressingu. Delikatnie je wymieszaj, by pokryły się sosem. Odstaw je na kolejne 10 - 15 minut, aby nabrały smaku i aromatu dressingu.
  7. Na dno głębokiego naczynia wyłóż młody szpinak i rozłóż go równo po całej powierzchni. Na szpinak nałóż ugotowane ziemniaki nasączone dressingiem, pokrojone w plasterki rzodkiewki i obrany ze skórek bób. Warstwy sałatki polej resztą dressingu jogurtowo-cytrynowego. Udekoruj sałatkę resztą posiekanego koperku.
"Ewa gotuje": Sałatka z buraków i paprykiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?