Migdałowe kuleczki

Z ziemniaków można zrobić nieskończoną ilość dań. Oto przepis na migdałowe kuleczki.

Dzieciom możesz podać kulki w wersji leżejszej, czyli gotowane na parze
Dzieciom możesz podać kulki w wersji leżejszej, czyli gotowane na parze 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, mielony pieprz czarny oraz ziołowy,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • olej do smażenia

Ewentualnie:

  • ząbek czosnku,
  • niewielka cebula,
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub koperku,
  • łyżka masła,
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku, najlepiej dzień wcześniej. Starannie je odparuj, schłodź, obierz ze skórki, a następnie przeciśnij przez praskę. 2. Przeciśnięte ziemniaki połącz z żółtkami, bułką tartą, dopraw solą (jeśli ziemniaki były gotowane w osolonym wrzątku, możesz zrezygnować z soli) oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Składniki połącz, wyrabiając z nich spójne, grudkowate ciasto. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, dodaj drobno posiekaną i przesmażoną na maśle cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypior (lub koperek), śmietanę (lub jogurt), suszony majeranek i wszystko niezbyt starannie wymieszaj.

3. Z masy formuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, ale mniejsze od mandarynki. Obtaczaj je najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w płatkach migdałowych. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj na zimno jako przekąskę lub na ciepło do mięs.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 345 kilokalorii 

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas