Reklama

Reklama

Mineralizująca sałatka z quinoa

Regenerująca, przeciwtrądzikowa

Ach, te wodorosty! Kiedy pierwszy raz ich spróbowałam, byłam rozdarta… Nie wiedziałam, czy je uwielbiam, czy też ich nie znoszę. Jednak szybko stały się moimi sprzymierzeńcami w ochronie i regeneracji skóry, dzięki niesamowitemu koktajlowi minerałów, które w sobie zawierają (magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, mangan, jod, bor, nikiel, beta-karoten, chlorofil, witaminy: C, E, B1 i B3).

Mineralizująca sałatka z quinoa

Składniki Na tatar z wodorostów

  • 5 łyżek mieszanki wodorostów w płatkach
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 5 korniszonów
  • tuzin orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju konopnego

Sposób przygotowania

Reklama

1. Dobrze wypłucz ziarna na sicie, by pozbawić je gorzkich w smaku saponin. Przełóż je do garnka i dolej 350 ml zimnej wody. Poczekaj, aż się zagotuje i jeszcze przez 10 minut gotuj na małym ogniu. Zdejmij je z ognia i pozwól im napęcznieć jeszcze przez 5 minut.
2. Mieszankę wodorostów przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny i olejem konopnym. Po 10 minutach, kiedy już namokną, przełóż je do miski robota wraz z pozostałymi składnikami tatara.
3. Miksuj kilka sekund (pozostawiając niektóre kawałki większe, aby były chrupiące).
4. Następnie połącz z ciepłą quinoa i dołóż kwiaty ogórecznika. Jedz jeszcze ciepłe lub na zimno jako sałatkę.

Trik: Przygotuj tatara z wodorostów i przechowuj go w lodówce, w hermetycznie zamkniętym słoiku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje