Mineralizująca sałatka z quinoa
Regenerująca, przeciwtrądzikowa
Ach, te wodorosty! Kiedy pierwszy raz ich spróbowałam, byłam rozdarta… Nie wiedziałam, czy je uwielbiam, czy też ich nie znoszę. Jednak szybko stały się moimi sprzymierzeńcami w ochronie i regeneracji skóry, dzięki niesamowitemu koktajlowi minerałów, które w sobie zawierają (magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, mangan, jod, bor, nikiel, beta-karoten, chlorofil, witaminy: C, E, B1 i B3).
Mineralizująca sałatka z quinoa
Sposób przygotowania
1. Dobrze wypłucz ziarna na sicie, by pozbawić je gorzkich w smaku saponin. Przełóż je do garnka i dolej 350 ml zimnej wody. Poczekaj, aż się zagotuje i jeszcze przez 10 minut gotuj na małym ogniu. Zdejmij je z ognia i pozwól im napęcznieć jeszcze przez 5 minut.
2. Mieszankę wodorostów przełóż do miseczki, skrop sokiem z cytryny i olejem konopnym. Po 10 minutach, kiedy już namokną, przełóż je do miski robota wraz z pozostałymi składnikami tatara.
3. Miksuj kilka sekund (pozostawiając niektóre kawałki większe, aby były chrupiące).
4. Następnie połącz z ciepłą quinoa i dołóż kwiaty ogórecznika. Jedz jeszcze ciepłe lub na zimno jako sałatkę.
Trik: Przygotuj tatara z wodorostów i przechowuj go w lodówce, w hermetycznie zamkniętym słoiku.