Mintaj w cieście imbirowym

Oryginalny pomysł na danie z ryb

Rybę możesz podać np. z frytkami
Rybę możesz podać np. z frytkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag filetów z mintaja (ew. innej ryby o białym mięsie)
  • 1 limonka
  • kawałek świeżego korzenia  imbiru (o  wadze około  6 dag)
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • jasny sos sojowy
  • mielony biały pieprz
  • sól
  • masło klarowane do głębokiego smażenia
  • plasterki limonki i ewentualnie gałązka zielonego pieprzu do udekorowania potrawy

Przygotowanie:

Filety z mintaja opłucz, dokładnie osusz. Rybę lekko posyp solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Limonkę sparz, wytrzyj do sucha. Otrzyj z niej skórkę (tylko zieloną warstwę, biała część jest gorzka), a następnie wyciśnij sok. Imbir obierz, zetrzyj na tarce albo posiekaj. Wymieszaj go z sokiem oraz skórką z limonki. Dosyp mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Dodaj zmielone orzeszki ziemne, żółtko oraz tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Przypraw je sosem sojowym. Jeśli lubisz bardzo pikantne smaki, do ciasta dodaj także mielone chili. Składniki mieszaj mikserem, aż ciasto będzie idealnie gładkie, bez żadnych grudek. Przyprawionego mintaja potnij na niewielkie kawałki.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło do głębokiego smażenia. Kawałki ryby zanurzaj w przygotowanym cieście imbirowym. Od razu wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na kilka razy złożony papierowy ręcznik, aby kawałki mintaja ociekły z tłuszczu.