Miód gruszkowy
Jest nie tylko smaczny, ale i ma wartości lecznicze. Przygotowany w domu miód gruszkowy można stosować w leczeniu migreny.
Składniki:
- 250 g miodu
- 5 dużych gruszek
- 22 g suszonego rozchodnika
- 28 g suszonych owoców kopru włoskiego
- 26 g mielonego imbiru
- 24 g korzenia lukrecji
Przygotowanie:
Gruszki dokładnie myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ze skórka do miękkości w małej ilości wody, a następnie rozgniatamy na papkę. Do gruszek dodajemy płynny miód oraz zioła, dokładnie odmierzone i zmielone na proszek. Mieszamy i jeszcze ciepły miód wkładamy do słoiczków.
Przechowujemy w lodówce i zażywamy 3 razy dziennie: rano na czczo łyżeczkę do herbaty, po obiedzie 2 łyżki i wieczorem przed snem 3 łyżki.
Przepis na miód gruszkowy pochodzi z książki Magdaleny Gorzkowskiej "Zioła jak zbierać, przetwarzać, stosować".