Reklama

Miodowe z cynamonem

Spróbuj, a gwarantujemy, że będziesz często wracała do tego przepisu. Jogurtowy krem wręcz rozpływa się w ustach, a miodowy aromat idealnie się z nim komponuje.

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 14 porcji

Składniki - ciasto:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • sól
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Składniki - krem:

  • duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • szklanka śmietany 30 proc.
  • szklanka zmielonych orzechów
  • 3/4 szklanki cukru

Składniki - dodatkowo:

  • szklanka prażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij z solą. Dodaj żółtka, cukier i płynny miód. Wsyp mąki, cynamon, orzechy, wymieszaj.

2. Piecz 40 minut w temp. 160°C.

3. Jogurt utrzyj z cukrem. Wsyp orzechy i zmiksuj. Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj jogurt, mielone orzechy i cukier.

4. Częścią kremu udekoruj ciasto, na wierzchu ułóż płatki. Na każdej porcji rysuj kremem pionowe paseczki.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy