Składniki na 4 osoby: - 750 g ziemniaków, - sól, - 750 g zielonej młodej fasolki, - 1 pęczek zielonej pietruszki, - 125 g masła, - torebka (30) g sosu holenderskiego instant - sos można też przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj, - 4 plasterki szynki parmeńskiej Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 minut. Fasolkę umyć oczyścić i gotować ok 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Pietruszkę umyć, drobno posiekać. Masło pokroić w kostkę. 1/8 l. wody podgrzać, dodać sos w proszku i wymieszać trzepaczką, zagotować, a następnie trzymać na małym ogniu powoli dodając masło ciągle mieszając. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać, posypać pietruszką. Fasolkę odcedzić i nakładać na talerze wraz z ziemniakami i szynką. Polewać sosem. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal