Morelowa panna cotta
Morele umyj, osusz, przekrój na połówki i wypestkuj.
Składniki na 5-6 porcji:
Mus morelowy:
- 30 dag dojrzałych moreli
- 1/4 szkl. brązowego cukru
Warstwa śmietankowa:
- 1 szkl. mleka 3,2%
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżeczki żelatyny
- 7 łyżek gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Morele umyj, osusz, przekrój na połówki i wypestkuj. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i ułóż na niej morele, przekrojoną stroną do góry. Posyp cukrem, piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 190°C. Jeszcze gorące przełóż do miski. Gdy przestygną, zmiksuj na gładką masę. Zostaw do ostygnięcia.
2. Mleko wymieszaj ze śmietanką i esencją waniliową. Wsyp połowę cukru, zagotuj. Na suchą patelnię wrzuć resztę cukru, podgrzewaj, aż się stopi i nabierze brązowego koloru. Zdejmij patelnię z ognia i od razu rozprowadź 3 łyżkami gorącej wody - uważaj, bo może pryskać! Karmel wymieszaj z mlekiem.
3. Żelatynę rozpuść w reszcie gorącej wody. 1/3 wlej do moreli, pozostałą część do mleka. Do foremek przelanych wodą włóż po łyżce musu morelowego. Wstaw do lodówki, by lekko zgęstniał. Dopełnij masą mleczną i znów wstaw do lodówki, by stężała. Deser przełóż na talerzyki, udekoruj musem morelowym.
Czas przygotowania: 180 minut