Morelowa panna cotta

Morele umyj, osusz, przekrój na połówki i wypestkuj.

Morelowa panna cotta
Morelowa panna cotta123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 5-6 porcji:

Mus morelowy:

  • 30 dag dojrzałych moreli
  • 1/4 szkl. brązowego cukru

Warstwa śmietankowa:

  • 1 szkl. mleka 3,2%
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 7 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Morele umyj, osusz, przekrój na połówki i wypestkuj. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i ułóż na niej morele, przekrojoną stroną do góry. Posyp cukrem, piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 190°C. Jeszcze gorące przełóż do miski. Gdy przestygną, zmiksuj na gładką masę. Zostaw do ostygnięcia.

2. Mleko wymieszaj ze śmietanką i esencją waniliową. Wsyp połowę cukru, zagotuj. Na suchą patelnię wrzuć resztę cukru, podgrzewaj, aż się stopi i nabierze brązowego koloru. Zdejmij patelnię z ognia i od razu rozprowadź 3 łyżkami gorącej wody - uważaj, bo może pryskać! Karmel wymieszaj z mlekiem.

3. Żelatynę rozpuść w reszcie gorącej wody. 1/3 wlej do moreli, pozostałą część do mleka. Do foremek przelanych wodą włóż po łyżce musu morelowego. Wstaw do lodówki, by lekko zgęstniał. Dopełnij masą mleczną i znów wstaw do lodówki, by stężała. Deser przełóż na talerzyki, udekoruj musem morelowym.

Czas przygotowania: 180 minut

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas