Mrożone kostki oliwy z ziołami idealne do zup i sałatek

Wystarczy zatopić ulubione, posiekane zioła w oliwie i zamrozić je niczym kostki lodu - mówi PAP Life bloger Szymon Rączka. Tak przygotowane kostki radzi wykorzystywać do zup i sałatek. Gwarantuje, że takie rozwiązanie jest nie tylko praktyczne, ale i oszczędza sporo czasu.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Szymon Rączka, współtwórca polskiej wersji cieszącego się popularnością na całym świecie bloga "Handimania", zdradza PAP Life, jak można zachować świeżość ziół na dłużej. "Wystarczy zatopić ulubione, posiekane zioła w oliwie i zamrozić je w foremkach, niczym kostki lodu" - mówi bloger.

Mrożoną kostkę oliwy z ziołami można wykorzystać w dogodnym momencie wrzucając ją do zupy, do sałatki albo do jeszcze innej potrawy. "Możemy wykorzystać je wszędzie tam, gdzie pasuje właśnie odrobina oliwy i aromatu ziół" - tłumaczy Rączka i przyznaje, że ziołowe kostki oliwy świetnie nadadzą się również do smażenia albo do zrobienia grzanek.

Rączka podkreśla, że sposób ich wykonania jest naprawdę nie tylko bardzo prosty, ale i bardzo szybki. "Przygotowanie ziołowych kostek oliwy zajmuje zaledwie chwilę, a korzystając z nich oszczędzamy jeszcze więcej czasu" - przekonuje.

Choć blogerowi nie udało się zachować kostek na dłużej niż tydzień albo dwa, gdyż ze względu na możliwość ich praktycznego użycia i wyjątkowy smak szybko i na bieżąco zużywają się w kuchni, w zamrażalce można przechowywać je około miesiąca.

Zmysłowe smaki: Chleb z oliwkami i bazyliąInteria.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas