Muffinkowy bałwan

Składniki na 10 porcji. Czas: około 70 minut. Porcja: 240 kcal.

Bałwana przygotujesz z muffinek
Bałwana przygotujesz z muffinek©123RF/PICSEL

Ciasto na muffinki (w proszku) przesyp do miski. Dodaj 110 ml wody, olej i jajko. Starannie zmiksuj lub utrzyj. Wsyp namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj.

Przygotuj dwie okrągłe formy różnej wielkości (np. żaroodporne miski). Rozlej do nich przygotowane ciasto. Formy wstaw do piekarnika. Piecz korpus i głowę bałwanka ok. 35 minut w temp. 160 st. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostudzenia.

Gotową masę cukrową (15 dag) lub marcepan podziel na dwie nierówne części. Z jednej oderwij kawałek. Zagnieć go z odrobiną barwnika spożywczego. Jasne kawałki masy rozwałkuj cienko. Owiń upieczone ciasto, formując dwie kule. Większą ustaw na talerzu.

Za pomocą wykałaczek umocuj na niej mniejszą kulę. Kolejną wykałaczkę użyj do przymocowania nosa (ponacinaj go jak marchewkę). Zrób oczy z ziela angielskiego. Na koniec dowolnie ozdób bałwanka.

Przepis na muffinki brokułoweInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas