Muffiny bananowe
Ekspresowy, wyśmienity deser.

Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 250 ml kwaśniej śmietany
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka rozgniecionych bananów
- 120 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Sposób przygotowania
W naczyniu umieścić jajka, olej, kwaśną śmietanę, wanilię, banany. Wymieszać do połączenia się składników. Dodać cukier i znowu wymieszać. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozdzielić na 12 papilotek.
Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie obiera.
Wyjąć, wystudzić.