Muffiny jajeczne z warzywami
Szybka przekąska dla dzieci, które uwielbiają jajka i niechętnie sięgają po warzywa. To również prosty zabieg, by przekonać dziecko do zjedzenia zdrowej przegryzki w formie ulubionych babeczek. Warzywa możesz dobrać dowolnie, świetnie nadają się: por, pomidor bez pestek czy grillowany wcześniej bakłażan. Muffiny łatwo przewieźć z miejsca na miejsce, więc to idealna potrawa na rodzinne pikniki lub wycieczki. Podczas przygotowania można dodać 2 łyżki mąki lub też zrobić je wersji całkowicie jajecznej z dodatkiem warzyw.
Składniki (dla 4 osób):
- 1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- 30 g sera koziego lub fety
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- 3 jajka szczypta
- soli szczypta
- pieprzu
- 1/2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 8 foremek do muffinów i wysmaruj je masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu wyjmij muffiny z formy.