Reklama

Reklama

Muffiny jajeczne z warzywami

Szybka przekąska dla dzieci, które uwielbiają jajka i niechętnie sięgają po warzywa. To również prosty zabieg, by przekonać dziecko do zjedzenia zdrowej przegryzki w formie ulubionych babeczek. Warzywa możesz dobrać dowolnie, świetnie nadają się: por, pomidor bez pestek czy grillowany wcześniej bakłażan. Muffiny łatwo przewieźć z miejsca na miejsce, więc to idealna potrawa na rodzinne pikniki lub wycieczki. Podczas przygotowania można dodać 2 łyżki mąki lub też zrobić je wersji całkowicie jajecznej z dodatkiem warzyw.

Składniki (dla 4 osób):

Reklama


  • 1/4 cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 30 g sera koziego lub fety
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 3 jajka szczypta
  • soli szczypta
  • pieprzu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)  


Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180°C. Przygotuj 8 foremek do muffinów i wysmaruj je masłem. W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy oraz warzywa. Dodaj ser i wymieszaj widelcem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu wyjmij muffiny z formy.     



Dowiedz się więcej na temat: jaja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje