Muffiny z fetą i suszonymi pomidorami
Pomysł na podwieczorek.
Składniki:
●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki
●2 łyżeczki proszku do pieczenia
●słoiczek pomidorów suszonych w oleju
●200 g sera typu feta
●łyżeczka sody
●szczypta soli
●łyżeczka słodkiej papryki w proszku
●zioła, np. oregano, bazylia
●2 jajka
●1/2 szklanki kwaśnej śmietany
●1/2 szklanki zimnej wody
●100 g stopionego masła
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Pomidory osącz, pokrój w paseczki (możesz też od razu kupić pokrojone). Ser feta pokrój w kosteczkę lub pokrusz.
2. Połącz suche składniki: mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Wymieszaj składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę i masło. Połącz składniki suche i płynne. Dodaj pomidory i ser. Nałóż ciasto do natłuszczonych ceramicznych naczynek lub papilotek w formie muffinowej (maks. do 3/4 wys.). Piecz 30 min.
Do ciasta możesz dodać otręby, około 2 łyżek - babeczki będą nie tylko pyszne, ale staną się lżej strawne.