Multicooker: Krewetki smażone z czosnkiem na białym winie
Czas przygotowania: 3 minut. Czas w Multicookerze: 10 minut. Program: fry. Porcji: 2.
Składniki
- 200 g rozmrożonych i osuszonych krewetek
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 30 ml białego wina
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie ustawić czas na 8 minut i nacisnąć przycisk START.
2. Do misy urządzenia wlać olej, poczekać około 4 minut aż się dobrze rozgrzeje i dodać krewetki, po około minucie dodać czosnek i pieprz, całość przemieszać i po minucie dodać masło, poczekać aż się rozpuści i nabierze złotego koloru, równocześnie uważając aby się nie przypaliło. Na koniec dodać wino, odparować płyn przez około dwie minuty aby uzyskać sos. Posypać krewetki świeżą natką pietruszki i posolić.
3. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
4. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
5. Krewetki podawać z rukolą, cząstką cytryny i świeżą bagietką.