Multicooker: Łosoś na parze ze śmietanowym sosem pietruszkowym
Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 20 minut. Program: fry, steam. Porcji: 4.
Składniki
- 250 g świeżego łososia
- 200 g brokułów
- 200 ml białego wina
- 200 ml wody
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY, nacisnąć COOKING TIME i wybrać czas 5 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do misy urządzenia włożyć masło i zeszklić na nim drobno posiekaną szalotkę. Wlać wino i wodę.
3. Na koszu do gotowania na parze ułożyć brokuły oraz łososia, doprawić solą i pieprzem. Zamknąć pokrywę.
4. Nacisnąć przycisk MENU, wybrać program STEAM, nacisnąć COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
5. Po zakończeniu programu, otworzyć urządzenie, wyjąć łososia i warzywa.
6. Do wywaru dodać śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz pietruszkę.
7. W tym czasie urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. Odczekać 5 minut zanim sos zgęstnieje, a następnie odłączyć urządzenie od prądu.