Multicooker: Makaron z pomidorami i oliwkami
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 25 minut. Program: fry, stew. Porcji: 4.
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- 100 g krojonych pomidorów z puszki
- ½ średniej wielkości cebuli, pokrojone
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 liść laurowy
- 250 g makaronu
- 630 ml wody
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Do misy urządzenia wlać oliwę, dodać cebulę i czosnek.
2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 5 minut. Nacisnąć przycisk START. Mieszać od czasu do czasu.
3. Dodać makaron wraz z pozostałymi składnikami przyprawami. Zalać wodą. Wymieszać składniki.
4. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas 20 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
5. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
PORADA: W podanym przepisie zaleca się ułożenie makaronu na wierzchu składników tworzących sos i polanie wszystkiego wodą, która wchłonie się w całości podczas gotowania. Ilość użytej wody zależy od tego, czy makaron ma być "al dente", czy bardziej miękki.