Multicooker: Makaron z sosem bolognese
Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 43 minuty. Program: fry, stew. Porcji: 4.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 średniej wielkości marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 70 g pieczarek, drobno pokrojonych
- 250 g mielonej chudej wołowiny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki różnych ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 250 g suchego makaronu penne
- 270 ml wody
- 90 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania
1. Do misy urządzenia wlać oliwę i wrzucić pokrojone: marchew, seler, pieczarki i mięso.
2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 13 minut. Nacisnąć przycisk START.
3. Smażyć przez 5 min, a następnie dodać przecier pomidorowy, krojone pomidory, czosnek, zioła i czerwone wino. Kontynuować program FRY przez kolejne 8 minut.
4. Dodać makaron i wodę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas na 30 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.
7. Podawać z serem parmezan.
PORADA: W podanym przepisie zaleca się ułożenie makaronu na wierzchu składników tworzących sos i polanie wszystkiego wodą, która wchłonie się w całości podczas gotowania. Ilość użytej wody zależy od tego, czy makaron ma być "al dente", czy bardziej miękki.