Reklama

Reklama

Multicooker: Makaron z sosem bolognese

Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 43 minuty. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 70 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 g mielonej chudej wołowiny
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki różnych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 250 g suchego makaronu penne
  • 270 ml wody
  • 90 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania

1. Do misy urządzenia wlać oliwę i wrzucić pokrojone: marchew, seler, pieczarki i mięso.

Reklama

2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 13 minut. Nacisnąć przycisk START.

3. Smażyć przez 5 min, a następnie dodać przecier pomidorowy, krojone pomidory, czosnek, zioła i czerwone wino. Kontynuować program FRY przez kolejne 8 minut.

4. Dodać makaron i wodę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas na 30 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.

5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

6. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

7. Podawać z serem parmezan.

PORADA: W podanym przepisie zaleca się ułożenie makaronu na wierzchu składników tworzących sos i polanie wszystkiego wodą, która wchłonie się w całości podczas gotowania. Ilość użytej wody zależy od tego, czy makaron ma być "al dente", czy bardziej miękki.


Dowiedz się więcej na temat: Multicooker

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje