Multicooker: Zebra
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 55 minut. Program: bake. Porcji: 12.
Składniki
- 5 jajek, rozmiar M
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki kakao
- aromat waniliowy
- bułka tarta lub kasza manna
Sposób przygotowania
1. Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę i aromat waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszać olej.
2. Ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać.
3. Misę naczynia natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Na środek naczynia wylewać na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 150°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 35 minut. Nacisnąć przycisk START. Po tym czasie ponownie nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE, za pomocą przycisku TEMPERATURE ustawić 180°C oraz za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas na 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia otworzyć pokrywę i wbić w ciasto wykałaczkę, jeśli jest sucha, oznacza to, że ciasto jest gotowe, jeśli jest mokra należy zamknąć pokrywę i piec ciasto pozostałe 5 minut.
5. Studzić ciasto przy otwartej pokrywie urządzenia.
6. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.
7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.