Reklama

Reklama

Murzynek

To ciasto większość z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Warto zrobić je swoim pociechom.

Składniki

  • 3/4 szklanki wody lub mleka,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • kostka margaryny,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bułka tarta i tłuszcz do przygotowania tortownicy,
  • 5 dag pokruszonych orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów

1. Do garnka wlej wodę, dodaj oba rodzaje cukru, przesiane kakao oraz margarynę. Garnek ustaw na najmniejszym płomieniu i podgrzewaj, aż margaryna się roztopi. Następnie wszystkie składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odlej pół szklanki, zaś resztę odstaw do ostygnięcia.

Reklama

2. Do wystudzonej masy dodaj całe jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Gdy będzie już gładkie i pozbawione grudek, przełóż je do okrągłej formy, najlepiej z kominkiem.

3. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 170° C piekarnika i piecz około 40 minut.

4. Po wyjęciu odczekaj, aż murzynek ostygnie. Wyjmij go z formy i polej wcześniej odstawioną polewą. Gdyby wcześniej zastygła, naczynie z polewą ustaw w garnku z bardzo ciepłą wodą i przykryj. Po 5 minutach wyjmij z wody, przestudź, polej nią wierzch ciasta i posmaruj boki. Gdyby ciasto miało zanadto przypieczone brzegi, przed polaniem odkrój je. Na zastygającą polewę wysyp pokruszone orzechy i migdały.


Dowiedz się więcej na temat: ciasto murzynek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje