Mus bananowo - śmietankowy (po 18. miesiącu)
To idealny deser dla małych i dużych. Najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony.
Jeśli banany są bardzo dojrzałe wystarczy dodać jedną łyżkę cukru pudru lub nieco mniej. Lepiej jest całość dosłodzić niż przesłodzić. Mus jest szybki, wyśmienity i puszysty! W dzieciństwie to był mój ulubiony deser.
Składniki:
- 3 banany
- 1 łyżka cukru pudru (lub dwie)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 - 200 ml śmietanki kremówki
- 2-3 kostki czekolady
Sposób przygotowania:
- Banany dokładnie umyj, odetnij końce, obierz i pokrój w plastry, a następnie zmiksuj je z cukrem waniliowym.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem, po czym przełóż łyżką do bananów i delikatnie wymieszaj.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, przełóż je do pucharków i posyp startą czekoladą. Możesz udekorować je plasterkami bananów lub wiśniami.
Smacznego!