Mus czekoladowy

Czekoladowy, że aż strach

Mus czekoladowy z lekko ostrą nutą
Mus czekoladowy z lekko ostrą nutą123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka rumu
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta mielonego chilli
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie

Czekoladę połam na kawałki lub posiekaj nożem. Włóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miseczki nie może stykać się z wodą), mieszaj łyżką aż się roztopi. Następnie dodaj chili, mielony cynamon, brandy, rum lub kawę i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno.

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj (trzeba to robić szybko, żeby nie zrobiły się grudki). Następnie dodaj bitą śmietanę, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Mus przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi i owocami.

Rada: Mus można przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażalniku - do miesiąca.

Zmysłowe smaki: Powidła śliwkowe z czekoladąInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas