Reklama

Reklama

Mus czekoladowy z kremem angielskim i śmietaną

Wbrew pozorom przygotowanie pysznego musu czekoladowego na deser, wcale nie jest takie trudne. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki:



  • 325 g ciemnej czekolady (70 proc. kakao)
  • 450 g śmietany 36 proc. tłuszczu
  • 300 g kremu angielskiego (ewentualnie gotowego sosu waniliowego)

Sposób przygotowania:

1. Dolewaj do rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady połowę kremu angielskiego małymi porcjami, tak jak składniki podczas robienia majonezu. Powinnaś otrzymać konsystencję emulsji. Następnie dodaj wcześniej ubitą bitą śmietanę, mieszając bardzo delikatnie. Otrzymana masa powinna się błyszczeć.

2. Dodaj pozostałą część kremu i wymieszaj. Masa będzie o wiele bardziej aksamitna niż przy przygotowaniu musu czekoladowego z białek ubitych na sztywno.

3. Przełóż masę do małych salaterek. Wstaw do lodówki, by mus stężał. Przed podaniem udekoruj np. konfiturami i tartą czekoladą.

Reklama

Olivia
Dowiedz się więcej na temat: mus

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy