Mus z gorzkiej czekolady

Nie jest za słodki, więc można się nim delektować bez obaw. Przy okazji zaspokoi apetyt na mały kulinarny grzech i poprawi nastrój, pomoże też uzupełnić magnez - same plusy!

Smak, wygląd, konsystencja - całość idealna!
Smak, wygląd, konsystencja - całość idealna!123RF/PICSEL

1. Do niewielkiego garnka nalewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Nad garnkiem ostrożnie umieszczamy miseczkę, w której umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż czekolada się rozpuści, co jakiś czas ją mieszając. Zdejmujemy miseczkę z roztopioną czekoladą, do niej dodajemy jogurt, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.

2. Białka jajek ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy słód i kontynuujemy czynność jeszcze przez chwilę. Sztywną pianę przekładamy partiami do naczynia z rozpuszczoną, przestudzoną czekoladą. Mieszamy całość wysoko podnosząc łyżkę, by "napowietrzyć" masę. 

3. Przekładamy powstały mus do wysokich szklanek, chłodzimy (ok. 15-20 min.), dekorujemy owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas