Składniki na 2 osoby: - pół pęczka kolendry, - 100 g ryżu błyskawicznego, - 50 g rodzynek, - 1 opakowanie szafranu, - sól, pieprz, - 2 filety z kurczaka (200 g.), - zielona cebulka, - 1 marchewka Przygotowanie: Kolendrę dokładnie umyć, odłożyć trochę do dekoracji. Z reszty oberwać listki. Ryż, rodzynki, szafran i listki kolendry wsypać do 400 ml osolonej wody (w płaskiej formie do mikrofalówki) zamieszać. Mięso umyć, przyprawić solą i pieprzem, Cebulkę umyć i pokroić na odcinki po 10 cm. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa nakładać na filety, mocno rolować, spinać wykałaczkami, obwiązać sznurkiem. Wstawić na 12 minut do mikrofalówki (przy mocy 600 watt), mikrofalować pod przykryciem. Dekorować listkami kolendry. Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal