Reklama

Reklama

Najlepsze brownie

Brownie to jeden z naszych ulubionych deserów - i trudno się dziwić! Przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto potrafi zauroczyć każdego smakosza słodyczy. Pamiętaj, aby nie piec brownie zbyt długo. Nie powinno być za suche.

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady (najlepiej 80%)
  • kostka masła
  • 250 g drobnego cukru
  • 80 g mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Brownie - przygotowanie

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy składniki połączą się na gładką masę, odstaw do wystudzenia.

Jajka ubij mikserem z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując. Wolnym strumieniem wlej do masy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.

Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o długości boku ok. 25cm. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy na wierzchu ciasta utworzy się charakterystyczna, jaśniejsza skorupka - jest gotowe.

Reklama

Podawaj z owocami, bitą śmietaną lub bez dodatków.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Makowiec japoński

Ciasto spod widelca

Sernik limonkowy


Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: brownie | Pyszne ciasta | desery | Czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje