Najlepsze brownie

Aktualizacja

Brownie to jeden z naszych ulubionych deserów - i trudno się dziwić! Przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto potrafi zauroczyć każdego smakosza słodyczy. Pamiętaj, aby nie piec brownie zbyt długo. Nie powinno być za suche.

Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka - powinno być lekko wilgotne w środku
Brownie nie należy piec do tzw. suchego patyczka - powinno być lekko wilgotne w środkuPicsel123RF/PICSEL

Brownie - przygotowanie

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy składniki połączą się na gładką masę, odstaw do wystudzenia.

Jajka ubij mikserem z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując. Wolnym strumieniem wlej do masy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.

Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o długości boku ok. 25cm. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy na wierzchu ciasta utworzy się charakterystyczna, jaśniejsza skorupka - jest gotowe.

Podawaj z owocami, bitą śmietaną lub bez dodatków.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:


Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas