Najlepsze brownie
Brownie to jeden z naszych ulubionych deserów - i trudno się dziwić! Przepyszne, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto potrafi zauroczyć każdego smakosza słodyczy. Pamiętaj, aby nie piec brownie zbyt długo. Nie powinno być za suche.
Brownie - przygotowanie
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy składniki połączą się na gładką masę, odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij mikserem z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując. Wolnym strumieniem wlej do masy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy jeszcze przez chwilę do połączenia składników.
Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o długości boku ok. 25cm. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kiedy na wierzchu ciasta utworzy się charakterystyczna, jaśniejsza skorupka - jest gotowe.
Podawaj z owocami, bitą śmietaną lub bez dodatków.
Sprawdź też inne pomysły na ciasta:
Zobacz więcej: