Najlepsze przepisy na wielkanocną szynkę
Pyszne domowe wędliny.
Pieczona szynka
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 400 ml wina jabłkowego
- 50 g cukru
- 4 łyżki miodu
- Kawałek cynamonu
- 1,5 kg szynki peklowanej
- 100 g goździków
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć ze skórki ściąć zesty (cieniutkie paseczki).200 ml wina, cukier, miód cynamon, i skórkę z pomarańczy gotować 10 minut, aż powstanie gęsty syrop. Skórę ponacinać nożem i powtykać w nią goździki. Szynkę ułożyć w brytfannie, wlać 200 ml wina i piec w 175 st. 2 godz., co 30 minut smarować przygotowanym wcześniej syropem.
Szynka wielkanocna
Składniki:
- 3 cebule
- 300 g marchewki
- 3 kg peklowanej szynki
- Łyżka ziarnistego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 listki laurowe
- 100 g miodu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 50 g średnio ostrej musztardy
- 75 g ziarnistej musztardy
- Natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w ćwiartki. Marchewki na kawałki. Mięso umieścić w garnku, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte.
Dodać marchewki, cebule, pieprz, sól i listek laurowy.gotować 2 godz. I 15 minut. Szynkę wyjąc ułożyć na blasze piekarnika, odstawić na 15 minut. Podlać nieco wodą.. Na glazurę zmieszać miód sos sojowy i musztardę. Szynkę posmarować połową glazury. Piec w 175 st. Przez 30 minut. W połowie pieczenia polać resztą glazury.
Szynka w cieście chlebowym
Składniki:
- 2 cebule
- 2kg peklowanej szynki
- Sól
- 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego białego
- 2 listki laurowe
- 21 g drożdży
- 250 g mieszanki chlebowej
- 1 żółtko
- 1łyżkag śmietany
Przygotowanie:
Zagotować 2,5 l wody. Dodać sól, pieprz, liść laurowy i poprzekrawane cebule. Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny, wyjąć. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody. Dodać mieszankę chlebową i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na prostokąt. Z każdej strony odciąć pas ciasta. Szynkę zawinąć w ciasto i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować żółtkiem zmieszanym z łyżką śmietany. Na cieście ułożyć pasy odciętego ciasta i również posmarować je żółtkiem ze śmietaną. Piec w 200 st. C ok. 30 minut.