Najlepsze przepisy z czekoladą
Ciasta, ciasteczka, praliny a nawet napoje - wypróbuj najlepsze przepisy z czekoladą.

Kostki ananasowo-czekoladowe
Składniki na 40 sztuk:
- 3 jajka, - 125 g cukru, - 100 g maki, - 25 g mąki ziemniaczanej, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 łyżek mleka, - 200 g kandyzowanego ananasa, - 300 g masy marcepanowej, - 4 łyżki cukru pudru, - 4 łyżki likieru kokosowego, - 4 łyżki konfitury ananasowej, - 300 g gorzkiej czekolady, - 10 g kandyzowanego mango, - 50 g tłuszczu kokosowego, - łyżka kakao
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywna pianę, dosypać cukier. Wmieszać żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać i dodawać do masy na przemian z mlekiem. Blachę (32x39 cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 12 minut. 100 g ananasa drobno posiekać. Masę marcepanową,cukier puder, likier kokosowy i ananasa wyrobić. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut i wyrównać nożem. Marcepan rozwałkować (26x30 cm). Konfiturę wymieszać z dwoma łyżkami gorącej wody. Jedną trzecią ciasta odciąć. Większą część ciasta posmarować połową konfitury, nałożyć marcepan i posmarować pozostałą częścią konfitury. Ciasto przeciąć, kawałki ułożyć jeden na drugim, na samej górze ułożyć wcześniej odcięty kawałek ciasta. Całość zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem kokosowym w gorącej kąpieli. Ciasto ostrożnie pokroić na kawałki o wymiarach 3x3 cm, a następnie polać czekoladą. Kostki oprószyć kakao, dekorować kawałkami kandyzowanego ananasa i mango.
Składniki
Trufle czekoladowe
Składniki:
- 200 g. gorzkiej czekolady, - 50 g. masła, - 30 g. cukru pudru, - kakao
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę: do żaroodpornej miski włóż 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady, dodaj 3 łyżki wody, umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą. 2. Utrzyj na krem 50 g miękkiego masła, połącz dokładnie z przestudzoną (ale jeszcze płynną) czekoladą i 30 g cukru pudru (koniecznie przesianego). 3. Ze schłodzonej w lodówce masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w kakao lub w drobno startej na tarce czekoladzie deserowej. 4. Każdą uformowaną truflę układaj (najlepiej posługując się szczypcami) w papierowej, harmoniowej torebce. 5. Trufle przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Wyjmij je tuż przed podaniem. Możesz ułożyć je na paterze, najlepiej w efektowną piramidkę.
Składniki
Czekoladowy Bailey
Składniki na 4 szklaneczki:
- 300 g gorzkiej czekolady, - 200 g śmietany, - 4 łyżki Mascarpone, - 125 ml likieru na bazie śmietanki i whisky (np. Baileys)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli. 2 łyżki nałożyć do tutki i udekorować szklanki od wewnątrz. Szklaneczki odstawić, aby czekolada zastygła. 4 małe łyżeczki zanurzyć w czekoladzie i również odstawić do zastygnięcia. Śmietanę i Mascarpone ubić za pomocą robota kuchennego, dodać likier i prawie całą pozostałą czekoladę (zostawić jeszcze ok. łyżeczkę). Napełnić szklaneczki. Dekorować pozostałą czekoladą i podawać z "czekoladową łyżeczką".
Składniki
Tort czekoladowo-wiśniowy
Składniki:
- 1 jajko, - 80 g cukru, - 20 g mąki, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 10 g kakao, - 20 g mąki ziemniaczanej, - 4 płatki żelatyny, - 300 g wiśni lub czereśni, - 400 g pełno-mlecznego jogurtu, - 200 śmietany, - 50 g gorzkiej czekolady, - 70 g wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Jajko rozdzielić. Białko z jedną łyżką wody mocno ubić dosypując przy tym 40 g cukru. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę ziemniaczaną zmieszać, a następnie wmieszać do ubitego białka. Włożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy (18 cm) wyrównać i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie umyć, część odłożyć do dekoracji, pozostałe wypestkować. Jogurt zmieszać z 400 gramami cukru. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i uwolnić z formy, zostawić do ostygnięcia. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić, zmieszać z 4 łyżkami jogurtu, a następnie z pozostałym jogurtem i odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić. Kiedy jogurt z żelatyną zacznie zastygać wmieszać do niego wiórki czekoladowe i śmietanę. Kulistą formę silikonową (średnica 18 cm, pojemność 1,2 l.) przepłukać zimną wodą (można też użyć kulistej miski - należy ją wtedy wyłożyć folią spożywczą). Krem nałożyć do miski, a na krem wyłożyć wypestkowane wiśnie - można je trochę docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce. Po około 20 minutach spód ciasta nałożyć na krem i odstawiać na co najmniej 2 godziny w zimne miejsce. Następnie wybić krem z miski. Do dekoracji: 50 g czekolady rozpuścić na parze i rozsmarować na plastikowej tacce. Odstawić na 5 minut w chłodne miejsce. Kiedy czekolada stężeje, ale nie będzie jeszcze zupełnie twarda, ścinać nożem wiórki, posypać tort.
Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal
Składniki
Brownies
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady, - 250 g masła, - 7 jajek, - 300 g orzechów włoskich, - 500 g cukru, - 2 paczki cukru waniliowego, - szczypta soli, - 325 g mąki, - pół paczki proszku do pieczenia Na polewę: - 250 g czekolady, - 150 g śmietany , - 50 g tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
300 g czekolady grubo posiekać. Masło i czekoladę roztopić w małym rondelku na słabym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) ciągle mieszając. Odstawić. Jajka roztrzepać. Orzechy grubo posiekać. Stopioną czekoladę i masło wlać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą robota kuchennego wyrobić na gładką masę. Blachę dobrze natłuścić i wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. 250 g czekolady pokruszyć. Czekoladę, śmietanę i tłuszcz kokosowy podgrzewać na słabym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie masa o kremowej konsystencji. Zdjąć z ognia, odstawić na 15 minut, a następnie rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić na 1,5 godziny. Pokroić na 60 kawałków. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 790 kJ/189 kcal
Składniki
Orzeźwiające ciasteczka
Składniki na 24 sztuki:
- 4 łyżki masła roślinnego, - 45 dag cukru, - 3 łyżki śmietanki kremówki, - 1 łyżeczka likieru miętowego, - kilka kropel zielonego barwnika spożywczego, - 2 łyżki stopionego masła, - po 1 tabliczce (10 dag) białej i gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Utrzyj połowę cukru z masłem roślinnym i śmietanką. Połącz z likierem miętowym i barwnikiem spożywczym. Wsyp pozostały cukier i ucieraj, aż do uzyskania jednolitej masy. 2. Uformuj kuleczki. Spłaszcz je tworząc małe, okrągłe ciasteczka. W bok każdego wbij wykałaczkę. Wstaw do lodówki na około godzinę. 3. Stop gorzką czekoladę. Dodaj połowę stopionego masła. Zanurzaj do połowy ciasteczka. Ułóż na woskowym papierze. Białą czekoladę stop z pozostałym masłem. Zanurzaj w niej ciasteczka, tak aby była widoczna część zielonej masy. Udekoruj paseczkami czekolady. Czas przygotowania: 30 minut Wartość kaloryczna 1 porcji: 98 kcal.