Najlepsze przepisy z piankami marshmallow
Od przekładanych ciastek po wyśmienite torty.
Ciasteczna marshmallow
Składniki:
- 16 ciastek z kawałkami czekolady
- 4 łyżeczki masy nugatowej
- 16 pianek marshmallow
- olej
Przygotowanie:
Połowę ciastek posmarować kremem nugatowym. Pianki nadziać na lekko posmarowane olejem szpadki do szaszłyków, lekko zgrillować (ostrożnie, pianki szybko się palą) i ułożyć na kremie nugatowym. Przyłożyć drugim ciastkiem, docisnąć.
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal
Czekoladowe marshmallow
Składniki:
- 20 truskawek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- Łyżka wiórków kokosowych
- 24 pianki marshmallow
- 1-2 łyżki posiekanych pistacji
- Cukier puder
Przygotowanie:
Oba
rodzaje czekolady posiekać i roztopić (osobno) w gorącej kąpieli.
Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. 4 truskawki zanurzyć w
białej czekoladzie, ułożyć na talerzu przykrytym folią spożywczą i
wstawić do lodówki.
Pozostałe truskawki i pianki
nadziewać na szpadki do szaszłyków. Polać gorzką czekoladą i posypać
wiórkami kokosowymi oraz pistacjami. Na talerzyki nakładać po 2
szaszłyki i po truskawce w białej czekoladzie. Oprószyć cukrem pudrem
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 1550 kJ/370 kcal
Marshmallowe pomadki
Składniki:
- 100 g Marshmallow
- 150 g orzechów macadamia
- 400 g gorzkiej czekolady
- 200 g masy nugatowej
- 125 g masła
Przygotowanie:
Pianki marshmallow i orzech pokroić. Czekoladę, masę nugatową i masło stopić w gorącej kąpieli wymieszać. Dodać pianki i orzechy. Formę (25x15 cm) wyłożyć folią spożywczą, nałożyć masę, wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Zdjąć folię spożywczą, pokroić
Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1510 kJ/361 kcal
Tort piankowo-bananowy
Składniki:
- 300 g czekolady
- 160 g pianek marshmallow
- 250 g białej czekolady
- 4 płaty żelatyny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 g kremowego twarożku
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g cukru
- 250 g śmietany kremówki
- 10 g mini Marshmallow do dekoracji
- 1 banan
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Cząstki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
250 g czekolady, pokroić i roztopić w gorącej kąpieli, dodać 150 g pokrojonych pianek. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę, odstawić w chłodne miejsce.
200 g białej czekolady utrzeć na grubej tarce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek zmieszać z jogurtem, dodać cukier i cukier waniliowy, wmieszać białą czekoladę. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z masą. Odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć, wtedy wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na spód z czekolady i pianek. Wstawić na noc do lodówki. 50 g białej czekolady roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na gładkiej powierzchni (np. marmurowej, porcelanowej płytce) i za pomocą noża ściągnąć wiórki czekoladowe. 50 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli i zanurzać w niej mini pianki. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Tort dekorować, piankami w czekoladzie, plasterkami bananów, limonki i wiórkami z białej czekolady.