Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z piankami marshmallow

Od przekładanych ciastek po wyśmienite torty.

 

Ciasteczna marshmallow

 Składniki:

  • 16  ciastek z kawałkami czekolady
  • 4 łyżeczki masy nugatowej
  • 16 pianek marshmallow
  • olej

Przygotowanie:

Połowę ciastek posmarować kremem nugatowym. Pianki nadziać na lekko posmarowane olejem szpadki do szaszłyków, lekko zgrillować (ostrożnie, pianki szybko się palą) i ułożyć na kremie nugatowym. Przyłożyć drugim ciastkiem, docisnąć.



Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 1090 kJ/260 kcal


Czekoladowe marshmallow

 Składniki:

Reklama

  • 20 truskawek
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • Łyżka wiórków kokosowych
  • 24 pianki marshmallow
  • 1-2 łyżki posiekanych pistacji
  • Cukier puder

 Przygotowanie:

Oba

rodzaje czekolady posiekać i roztopić (osobno) w gorącej kąpieli.

Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. 4 truskawki zanurzyć w

białej czekoladzie, ułożyć na talerzu przykrytym folią spożywczą i

wstawić do lodówki.

Pozostałe truskawki i pianki

nadziewać na szpadki do szaszłyków. Polać gorzką czekoladą i posypać

wiórkami kokosowymi oraz pistacjami. Na talerzyki nakładać po 2

szaszłyki i po truskawce w białej czekoladzie. Oprószyć cukrem pudrem


Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 1550 kJ/370 kcal

 

Marshmallowe pomadki

 

Składniki:

  • 100 g Marshmallow
  • 150 g orzechów macadamia
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masy nugatowej
  • 125 g masła

  Przygotowanie:

 Pianki marshmallow i orzech pokroić. Czekoladę, masę nugatową i masło stopić w gorącej kąpieli wymieszać. Dodać pianki i orzechy. Formę (25x15 cm) wyłożyć folią spożywczą, nałożyć masę, wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Zdjąć folię spożywczą, pokroić

Czas przygotowania 25 minut Jedna porcja zawiera 1510 kJ/361 kcal


 


 

Tort piankowo-bananowy

Składniki:

  • 300 g czekolady
  • 160 g pianek marshmallow
  • 250 g białej czekolady
  • 4 płaty żelatyny
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 200 g kremowego twarożku
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • 250 g śmietany kremówki
  • 10 g mini Marshmallow do dekoracji
  • 1 banan
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Cząstki limonki do dekoracji

 Przygotowanie:

250 g czekolady, pokroić i roztopić w gorącej kąpieli, dodać 150 g pokrojonych pianek. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę, odstawić w chłodne miejsce.

 200 g białej czekolady utrzeć na grubej tarce. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek zmieszać z jogurtem, dodać cukier i cukier waniliowy, wmieszać białą czekoladę. Żelatynę odcisnąć, roztopić, zmieszać z masą. Odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć, wtedy wmieszać bitą śmietanę i nałożyć na spód z czekolady i pianek. Wstawić na noc do lodówki. 50 g białej czekolady roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na gładkiej powierzchni (np. marmurowej, porcelanowej płytce) i za pomocą noża ściągnąć wiórki czekoladowe. 50 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli i zanurzać w niej mini pianki. Banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Tort dekorować, piankami w czekoladzie, plasterkami bananów, limonki i wiórkami z białej czekolady.

Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: tort

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje