Najlepszy przepis na pikantną fasolkę
Lepsza od fasolki po bretońsku!
Składniki:
- 2 cebule
- 600 g pora
- 1,2 kg gulaszu wołowego
- 4 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- Puszka pomidorów
- Litr bulionu
- 1-2 łyżeczki chili
- Puszka białej fasoli (850 ml)
- Puszka czerwonej fasoli (850 ml)
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
Na grzanki:
- 2 awokado
- 350 g kremowego twarożku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 10 kromek żytniego chleba
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, pora w plasterki. Pokrojone w kostkę mięso przesmażyć na oleju, dodać cebulę i pora. Doprawić solą i pieprzem. Wlać pomidory i bulion, dodać chili i gotować 1,5 godziny.
Miąższ awokado rozgnieść widelcem, wymieszać z twarożkiem, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Chleb opiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 10 min.
Fasolę osączyć, dodać do potrawy. Dodać pokruszoną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Fasolkę podawać z grzankami posmarowanymi kremem z awokado