Reklama

Reklama

Najprostsze spaghetti aglio e olio

Nie ma prostszego dania! Żeby przygotować to pyszne, włoskie spaghetti aglio e olio, wystaczy czosnek, oliwa i ostra papryczka. A jeśli nie lubisz ostrych dań, spokojnie możesz ją pominąć.

Składniki

  • 250 g spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Papryczka chilli
  • 50 ml oliwy
  • 50 g startego dobrego sera (pecorino lub parmezan)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ugotuj spaghetti (powinno być al dente).

Obierz ząbki czosnku, pokrój je na cienkie plasterki. Papryczkę drobno posiekaj (usuń nasiona). Posiekaj też natkę.

Wlej na patelnię oliwę i dodaj czosnek i papryczkę. Powoli podgrzewaj - tak, aby czosnek się nie przypalił. Kiedy tylko nabierze koloru, zdejmij patelnię z palnika.

Odcedź ugotowany makaron, zostaw nieco wody (ok. 100 ml).

Wlej do makaronu oliwę z papryczką i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, wrzątek z gotowania makaronu i dokładnie. Posyp startym serem i podawaj od razu.

Reklama

* * *

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy