Najprostsze spaghetti aglio e olio

Nie ma prostszego dania! Żeby przygotować to pyszne, włoskie spaghetti aglio e olio, wystaczy czosnek, oliwa i ostra papryczka. A jeśli nie lubisz ostrych dań, spokojnie możesz ją pominąć.

Spaghetti aglio e olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej
Spaghetti aglio e olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiejPicsel123RF/PICSEL

Sposób wykonania:

Ugotuj spaghetti (powinno być al dente).

Obierz ząbki czosnku, pokrój je na cienkie plasterki. Papryczkę drobno posiekaj (usuń nasiona). Posiekaj też natkę.

Wlej na patelnię oliwę i dodaj czosnek i papryczkę. Powoli podgrzewaj - tak, aby czosnek się nie przypalił. Kiedy tylko nabierze koloru, zdejmij patelnię z palnika.

Odcedź ugotowany makaron, zostaw nieco wody (ok. 100 ml).

Wlej do makaronu oliwę z papryczką i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, wrzątek z gotowania makaronu i dokładnie. Posyp startym serem i podawaj od razu.

* * *

Zobacz więcej:

Przepis na spaghetti z pulpetamiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas