Najprostsze spaghetti aglio e olio
Nie ma prostszego dania! Żeby przygotować to pyszne, włoskie spaghetti aglio e olio, wystaczy czosnek, oliwa i ostra papryczka. A jeśli nie lubisz ostrych dań, spokojnie możesz ją pominąć.
Sposób wykonania:
Ugotuj spaghetti (powinno być al dente).
Obierz ząbki czosnku, pokrój je na cienkie plasterki. Papryczkę drobno posiekaj (usuń nasiona). Posiekaj też natkę.
Wlej na patelnię oliwę i dodaj czosnek i papryczkę. Powoli podgrzewaj - tak, aby czosnek się nie przypalił. Kiedy tylko nabierze koloru, zdejmij patelnię z palnika.
Odcedź ugotowany makaron, zostaw nieco wody (ok. 100 ml).
Wlej do makaronu oliwę z papryczką i czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, wrzątek z gotowania makaronu i dokładnie. Posyp startym serem i podawaj od razu.
* * *
Zobacz więcej: