Reklama

Reklama

Najsmaczniejsze niedrogie kotlety

Mięsne dania można przyrządzić oszczędnie!

Sznycle z mortadeli

Składniki:

  • 60 dag mortadeli
  • 60 dag ziemniaków
  • 60 dag selera
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 4 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 20 dag zielonego groszku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i seler obierz, pokrój, gotuj w posolonej wodzie 20 minut. Podgrzej mleko z połową masła. Cebule obierz, 3 z nich pokrój w plasterki. Oprósz je 2 łyżkami mąki i zrumień na 4 łyżkach oleju.

Reklama

2. Pozostałe masło stop, oprósz resztą mąki, zasmaż. Dolej bulion oraz wino. Gotuj 5 minut, mieszając. Pod koniec do beszamelu domieszaj śmietanę, przypraw go solą, pieprzem i sokiem z limonki.

3. Ostatnią cebulę posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż go na chrupko. Dodaj posiekaną cebulę i groszek. Duś 5 minut, wymieszaj z beszamelem. Ziemniaki i seler odcedź. Dolej mleko z masłem i utrzyj na piure. Przypraw je solą i gałką. Mortadelę pokrój w plastry. Zrumień na reszcie oleju.

4. Podawaj z sosem i piure. Danie posyp krążkami cebuli.

Mielone z marchewką

Składniki:

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Bułeczkę namocz w mleku. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Paprykę oczyść, strączek pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mielone mięso przełóż do miseczki. Dodaj jajko i odciśniętą kajzerkę. Wrzuć rozdrobnioną marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek. Wlej 2 łyżki zimnej wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.

2. Z mięsnej masy uformuj 8 owalnych kotlecików. Obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotlety. Smaż je na rumiano ze wszystkich stron. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

3. Usmażone kotleciki przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 st, aby mielone doszły w środku. Gotowe kotleciki udekoruj np. listkami szpinaku albo sałaty.

Medaliony na pomidorach

Składniki:

  • 40 dag filetu z indyka
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 3-4 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, wytrzyj, 2 odłóż, resztę pokrój w kosteczkę. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój w cienkie paseczki. W garnku rozgrzej połowę oleju. Wrzuć cebulę i czosnek, podduś na szklisto. Dodaj paprykę oraz pokrojone pomidory. Duś ok. 10 minut. Pod koniec jarzynkę przypraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

3. Filet z indyka opłucz, osusz. Mięso pokrój na 4 plasterki. Lekko rozbij je, formując owalne kotleciki. Posyp je solą i pieprzem. Usmaż na rumiano na pozostałym oleju. Odłożone pomidory pokrój na połówki. Ustaw je w formie. Połóż na nich usmażone medaliony oraz po porcji jarzynki paprykowej.

4. Zapiekaj 5-7 minut w temperaturze 180 st. Udekoruj listkami natki i ew. pieczonymi dymkami.

Kieszonki z żółtym serem

Składniki:


  • duży podwójny filet z piersi kurczaka
  • 4 duże plasterki kiełbasy krakowskiej
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, opłucz, osusz. Filety pokrój na 4 plasterki. Kolejno przykrywaj je folią spożywczą i dobrze rozbij. Płaty mięsa posyp solą oraz pieprzem. Posmaruj musztardą i obłóż plasterkami kiełbasy oraz sera. Potem złóż całość na pół. Płatki kukurydziane drobniutko pokrusz. Jako wbij na talerz i roztrzep je widelcem z odrobiną soli oraz pieprzu.

2. Kieszonki obtocz w mące, potem panieruj w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Panierkę dobrze dociśnij. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kotleciki. Usmaż je na rumiano z obu stron.

3. Następnie kieszonki przełóż na blaszkę. Polej tłuszczem ze smażenia i piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Gotowe kotleciki podawaj np. z kluseczkami albo ryżem ugotowanym na sypko.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje