Najzdrowsze greckie potrawy

Kuchnia grecka nie bez przyczyny uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Amerykańscy naukowcy potwierdzili, że Kreta cieszy się najniższym wskaźnikiem zachorowań na schorzenia układu krążenia, a jej mieszkańcy statystycznie żyją najdłużej spośród Europejczyków. Sekret tkwi w zdrowych greckich produktach, takich jak oliwa z oliwek, świeże zioła czy owoce morza. Ważne są też proporcje poszczególnych składników, a także sposób spożywania posiłków oraz zdrowy styl życia opierający się na delektowaniu się wolnym czasem. Poznaj najzdrowsze i najsmaczniejsze greckie produkty i potrawy, których musisz skosztować w trakcie wakacyjnego wyjazdu.

Dlaczego grecka kuchnia jest najzdrowsza?
Dlaczego grecka kuchnia jest najzdrowsza? ©123RF/PICSEL
Jak zrobić sos tzatziki?Interia Kulinaria

Potrawy na bazie warzyw

Spanakopita
©123RF/PICSEL

Podstawą greckiej kuchni są świeże warzywa – stanowią one główny składnik niemal wszystkich posiłków. Popularna na całym świecie sałatka grecka (horiatiki) składa się z pomidorów, ogórków, papryki, czerwonej cebuli, oliwek i oczywiście tradycyjnego sera. Bardziej sycące potrawy przygotowuje się z kolei na bazie warzyw strączkowych – fasoli, bobu, soczewicy i grochu. Są one źródłem pełnowartościowego białka i świetnie zastępują mięso, które Grecy spożywają w niewielkich ilościach. Popularną potrawą jest więc sałatka z fasoli czarne oczko (black eye), a także gigantes plaki

(fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie) i sałatka z młodego bobu.

Na greckim stole nie może również zabraknąć szpinaku i cukinii. Spanakopita to pyszna grecka zapiekanka, którą przygotowuje się ze szpinaku i fety oraz kruchego ciasta filo. W podobny sposób wykorzystuje się cukinię, do której zamiast fety dodaje się tradycyjny sos tzatziki.

Ryby i owoce morza

Gotowana ośmiornica
©123RF/PICSEL

Ryby w greckiej kuchni podaje się na wiele różnych sposobów. Najpopularniejsze są tłuste ryby morskie: tuńczyk, makrela, okoń i dorada. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed chorobami serca. Ryby przyprawia się świeżymi ziołami oraz czosnkiem, a następnie piecze, grilluje, smaży lub gotuje. Podaje się je często w cieście z sosem czosnkowym lub w cytrynowej marynacie.

Grecy uwielbiają też owoce morza – idealną przystawką są zapiekane ostrygi i mule, a na obiad lub kolację warto skosztować spaghetti z owocami morza, smażonych kalmarów oraz grillowanej ośmiornicy – to prawdziwy rarytas śródziemnomorskiej kuchni.

Zdrowe i aromatyczne dodatki

Sekretem greckiej kuchni są zdrowe i aromatyczne dodatki. W większości potraw nie może zabraknąć oliwy z oliwek (świetnie wpływa na serce, układ trawienny i wątrobę) oraz świeżych ziół: cząbru, oregano, rozmarynu, tymianku, liści laurowych, mięty i natki pietruszki. Wszystkie wykazują one bardzo pozytywny wpływ na organizm. Zdrowy jest też słony ser zwany pasterskim produkowany z mleka owczego i koziego – zawiera mnóstwo wapnia.

Desery

Galaktoboureko
©123RF/PICSEL

Greckie desery opierają się na orzeźwiających owocach, takich jak arbuzy, morele, śliwki i cytrusy. Słodką alternatywą są desery na bazie jogurtu naturalnego, miodu i orzechów. Ten popularny przysmak ma słodko-kwaśny smak i jest bardzo zdrowy – zarówno orzechy, jak i miód zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wzmacniają odporność, stymulują pracę mózgu i obniżają poziom złego cholesterolu. Z kolei jogurt jest źródłem cennego wapnia, który wzmacnia kości.

Mniej zdrowa i bardziej kaloryczna jest bougatsa – pyszny deser z kremem waniliowym i cynamonem, otoczony chrupiącym ciastem filo. Najsłodszy grecki deser to galaktoboureko – połączenie semolinowego kremu, ciasta filo i cytrusowo-cynamonowego syropu. Przysmak jest tak kaloryczny, że podaje się go w postaci małych kostek.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas