Naleśniki amerykańskie
Tym się różnią od tych naszych, że są bardzo puszyste i grubsze. Doskonałe z owocami sezonowymi!

Musicie mieć:
- 3 jajka, - 1/2 szklanki mąki pszennej, - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, - trochę więcej niż 1/2 szklanki mleka, - szczyptę soli, - jogurt naturalny Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po czym zmiksować składniki na gładkie ciasto. Gotowe? Możecie się zająć białkami. Trzeba je ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię teflonową i wlewać porcje ciasta wielkości naszych placków z jabłkami. Kiedy brzegi ciasta będą złote, można nałożyć na nie, co tylko się chce - na przykład maliny albo jagody. Mogą to być kawałki jabłka, gruszki czy ananasa. Potem należy przewrócić placek na drugi bok i też go zrumienić. Placek na talerz, jogurt naturalny jako dodatek, i już! Pyszne!
Przepis pochodzi z książki Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2011).