Naleśniki i placuszki
Ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a delektować się będą wszyscy!

Z sosem wiśniowym
Składniki
- szklanka mąki
- łyżeczka
- proszku do pieczenia
- sól
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- olej
- sos
- opakowanie mrożonych wiśni lub 40 dag wydrylowanych świeżych owoców
- szklanka półsłodkiego czerwonego wina
- kilka łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki. 2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem.

W pomarańczach i z granatem
Składniki
- pół litra mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżka oleju
- olej do smażenia
- sos pomarańczowy
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- otarta skórka z cytryny
- otarta skórka z pomarańczy
- szklanka soku ze świeżych pomarańczy
- dodatki
- opakowanie serka homogenizowanego
- mały granat
- pomarańcza
1. Składniki ciasta miksuj przez kilka minut. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu smaż z obu stron cienkie placki. Ostudź. 2. Na suchej patelni rozpuść cukier, dodaj masło, wymieszaj. Wlej sok, dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, gotuj kilka minut.

Cynamonowe z bezą
Składniki
- beza
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku z cytryny
- ciasto
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- pół szklanki wody mineralnej gazowanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżka cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- nadzienie
- 1 kg jabłek
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę. Dodawaj po łyżce cukru, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, miksuj. Bezę wylej na blachę, piecz 5 minut w temp. 160 st. C, potem 90 minut w temp. 100°C. 2. Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na kwadrans, smaż naleśniki. Starte na tarce o drobnych oczkach jabłka gotuj z cukrem i cynamonem. Przekładaj naleśniki, ułóż w tortownicy, przykryj bezą i zapiekaj 30 minut w temp. 130°C.