Naleśniki i placuszki

Ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a delektować się będą wszyscy!

Placuszki z wiśniami
Placuszki z wiśniami123RF/PICSEL

Z sosem wiśniowym

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki. 

2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem.

Naleśniki z pomarańczami
Naleśniki z pomarańczami123RF/PICSEL

W pomarańczach i z granatem

1. Składniki ciasta miksuj przez kilka minut. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu smaż z obu stron cienkie placki. Ostudź. 

2. Na suchej patelni rozpuść cukier, dodaj masło, wymieszaj. Wlej sok, dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, gotuj kilka minut. 

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Naleśniki z bezą
Naleśniki z bezą123RF/PICSEL

Cynamonowe z bezą

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę. Dodawaj po łyżce cukru, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, miksuj. Bezę wylej na blachę, piecz 5 minut w temp. 160 st. C, potem 90 minut w temp. 100°C. 

2. Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na kwadrans, smaż naleśniki. Starte na tarce o drobnych oczkach jabłka gotuj z cukrem i cynamonem. Przekładaj naleśniki, ułóż w tortownicy, przykryj bezą i zapiekaj 30 minut w temp. 130°C. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas