Reklama

Reklama

Naleśniki i placuszki

Ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a delektować się będą wszyscy!

Z sosem wiśniowym

Składniki

  • szklanka mąki
  • łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • olej

Składniki - sos

  • opakowanie mrożonych wiśni lub 40 dag wydrylowanych świeżych owoców
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina
  • kilka łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki. 

2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem.

W pomarańczach i z granatem

Składniki

  • pół litra mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

Składniki - sos pomarańczowy

  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • otarta skórka z pomarańczy
  • szklanka soku ze świeżych pomarańczy

Składniki - dodatki

  • opakowanie serka homogenizowanego
  • mały granat
  • pomarańcza

1. Składniki ciasta miksuj przez kilka minut. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu smaż z obu stron cienkie placki. Ostudź. 

2. Na suchej patelni rozpuść cukier, dodaj masło, wymieszaj. Wlej sok, dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, gotuj kilka minut. 

Reklama


Cynamonowe z bezą

Składniki - beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Składniki - ciasto

  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki - nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę. Dodawaj po łyżce cukru, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, miksuj. Bezę wylej na blachę, piecz 5 minut w temp. 160 st. C, potem 90 minut w temp. 100°C. 

2. Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na kwadrans, smaż naleśniki. Starte na tarce o drobnych oczkach jabłka gotuj z cukrem i cynamonem. Przekładaj naleśniki, ułóż w tortownicy, przykryj bezą i zapiekaj 30 minut w temp. 130°C. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama