Naleśniki i placuszki
Ich wykonanie zajmuje kilka chwil, a delektować się będą wszyscy!
Z sosem wiśniowym
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Zmiksuj, odstaw. Smaż placki.
2. Wiśnie gotuj około 10 minut na małym ogniu z winem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Placki układaj na talerzu i polej sosem.
W pomarańczach i z granatem
1. Składniki ciasta miksuj przez kilka minut. Odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. Na rozgrzanym tłuszczu smaż z obu stron cienkie placki. Ostudź.
2. Na suchej patelni rozpuść cukier, dodaj masło, wymieszaj. Wlej sok, dodaj otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, gotuj kilka minut.
Cynamonowe z bezą
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę. Dodawaj po łyżce cukru, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, miksuj. Bezę wylej na blachę, piecz 5 minut w temp. 160 st. C, potem 90 minut w temp. 100°C.
2. Składniki na ciasto zmiksuj, odstaw na kwadrans, smaż naleśniki. Starte na tarce o drobnych oczkach jabłka gotuj z cukrem i cynamonem. Przekładaj naleśniki, ułóż w tortownicy, przykryj bezą i zapiekaj 30 minut w temp. 130°C.