Naleśniki i placuszki

Placuszki z wiśniami
Placuszki z wiśniami123RF/PICSEL

Z sosem wiśniowym

Składniki

  • szklanka mąki
  • łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • sól
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • olej

- sos

  • opakowanie mrożonych wiśni lub 40 dag wydrylowanych świeżych owoców
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina
  • kilka łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Naleśniki z pomarańczami
Naleśniki z pomarańczami123RF/PICSEL

W pomarańczach i z granatem

Składniki

  • pół litra mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżka oleju
  • olej do smażenia

- sos pomarańczowy

  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • otarta skórka z pomarańczy
  • szklanka soku ze świeżych pomarańczy

- dodatki

  • opakowanie serka homogenizowanego
  • mały granat
  • pomarańcza
Przepis na naleśniki z seremInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naleśniki z bezą
Naleśniki z bezą123RF/PICSEL

Cynamonowe z bezą

Składniki

- beza

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

- ciasto

  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

- nadzienie

  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Zmysłowe smakiInteria.tv
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?