Reklama

Reklama

Naleśniki i placuszki z mąki bez glutenu

Kto stroni od glutenu, może sięgnąć po mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową... Z nich też wyjdą pyszne smażone racuszki, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym

Mieszki z porzeczkami

Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • po 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • olej

Składniki - farsz

  • po 1 łyżce startego imbiru i soku z cytryny
  • 3 szkl. czarnych porzeczek (oderwanych od gałązek)
  • 6 łyżek cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

Do miseczki wsyp wszystkie mąki. Dodaj jajka oraz mleko Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie na patelni stop cukier. Do karmelu wrzuć porzeczki. Dodaj imbir oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień i smaż przez 7-10 minut, często mieszając. Z ciasta usmaż na oleju 10 naleśników (śr. ok. 20 cm, czas smażenia ok. 15 minut). Na każdym połóż porcję owoców w karmelu. Unieś brzegi i zwiąż je nitką, formując mieszki. 

Gryczane krążki na maślance

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 1/3 szkl. mąki jaglanej
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Banan obierz, rozgnieć. Dodaj do niego obie mąki, maślankę oraz sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki zmiksuj. Odstaw na 3 godz. (a jeszcze lepiej na noc). Na patelni (śr. 8-10 cm) rozgrzewaj małe porcje oleju. Wylewaj porcje ciasta i smaż na średnim płomieniu (łącznie ok. 20 min). Pankejki (amerykańskie placuszki) przewracaj, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawaj np. ze świeżymi malinami i sosem waniliowym. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje