Naleśniki i placuszki z mąki bez glutenu

Kto stroni od glutenu, może sięgnąć po mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową... Z nich też wyjdą pyszne smażone racuszki, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym

Naleśniki z nadzieniem
Naleśniki z nadzieniem123RF/PICSEL

Mieszki z porzeczkami

Sposób przygotowania

Do miseczki wsyp wszystkie mąki. Dodaj jajka oraz mleko Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie na patelni stop cukier. Do karmelu wrzuć porzeczki. Dodaj imbir oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień i smaż przez 7-10 minut, często mieszając. Z ciasta usmaż na oleju 10 naleśników (śr. ok. 20 cm, czas smażenia ok. 15 minut). Na każdym połóż porcję owoców w karmelu. Unieś brzegi i zwiąż je nitką, formując mieszki. 

Placki gryczane
Placki gryczane123RF/PICSEL

Gryczane krążki na maślance

Sposób przygotowania

Banan obierz, rozgnieć. Dodaj do niego obie mąki, maślankę oraz sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki zmiksuj. Odstaw na 3 godz. (a jeszcze lepiej na noc). Na patelni (śr. 8-10 cm) rozgrzewaj małe porcje oleju. Wylewaj porcje ciasta i smaż na średnim płomieniu (łącznie ok. 20 min). Pankejki (amerykańskie placuszki) przewracaj, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawaj np. ze świeżymi malinami i sosem waniliowym. 

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas