Naleśniki i placuszki z mąki bez glutenu
Kto stroni od glutenu, może sięgnąć po mąkę gryczaną, jaglaną, ryżową... Z nich też wyjdą pyszne smażone racuszki, które smakiem nie ustępują tym tradycyjnym

Mieszki z porzeczkami
Składniki
- po 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- olej
- farsz
- po 1 łyżce startego imbiru i soku z cytryny
- 3 szkl. czarnych porzeczek (oderwanych od gałązek)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
Sposób przygotowania
Do miseczki wsyp wszystkie mąki. Dodaj jajka oraz mleko Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. W tym czasie na patelni stop cukier. Do karmelu wrzuć porzeczki. Dodaj imbir oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień i smaż przez 7-10 minut, często mieszając. Z ciasta usmaż na oleju 10 naleśników (śr. ok. 20 cm, czas smażenia ok. 15 minut). Na każdym połóż porcję owoców w karmelu. Unieś brzegi i zwiąż je nitką, formując mieszki.

Gryczane krążki na maślance
Składniki
- 1 duży dojrzały banan
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1/3 szkl. mąki jaglanej
- 2/3 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Banan obierz, rozgnieć. Dodaj do niego obie mąki, maślankę oraz sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Składniki zmiksuj. Odstaw na 3 godz. (a jeszcze lepiej na noc). Na patelni (śr. 8-10 cm) rozgrzewaj małe porcje oleju. Wylewaj porcje ciasta i smaż na średnim płomieniu (łącznie ok. 20 min). Pankejki (amerykańskie placuszki) przewracaj, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawaj np. ze świeżymi malinami i sosem waniliowym.