Naleśniki idealne
Ta zadziwiająco prosta potrawa - za sprawą rozmaitych farszów - nigdy się nie znudzi.
Ciasto naleśnikowe
Ciasto przygotowuje się z mąki, 1 - 2 jajek i mleka bądź z mleka i wody w proporcji 1:1. Można dodać szczyptę soli. Składniki należy dobrze wymieszać - w cieście nie powinno być grudek. Przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny, a potem niewielkimi porcjami wlewamy je na rozgrzany na patelni tłuszcz - olej lub uprzednio sklarowane masło.
Po co woda gazowana?
Dodatek wody gazowanej (zamiast zwykłej) sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste. Jeżeli robimy naleśniki ze słonym farszem, do przygotowania ciasta zamiast mleka i wody można wziąć jasne piwo.
Nadzienie twarożkowe
Twaróg (najlepiej półtłusty) rozdrabniamy, np. widelcem. Dosładzamy cukrem i cukrem wanilinowym, ewentualnie wzbogacamy rodzynkami, dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy nieco śmietany.
Farsz szpinakowy
Świetnym wypełnieniem wytrawnych naleśników (np. przygotowanych na piwie) będzie farsz szpinakowo-serowy. Na patelni podsmażamy 500 g liści szpinaku (może być mrożony). Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta (ok. 250 g). Całość doprawiamy.
Inne nadzienia
Naleśniki można podać z owocami, syropem klonowym, dżemem.