Naleśniki po meksykańsku
To danie cię zaskoczy!
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 szkl. mleka
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka + 8 łyżeczek oliwy
- 50 dag mielonej wołowiny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 puszka sałatki meksykańskiej z kukurydzą i czerwoną papryką
- 6 gałązek szałwii
- 2 puszki pomidorów w kawałkach z dodatkiem ziół
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkami. Ciasto posól. Odstaw na 15 minut. Papryczki chili oczyść, strączki pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Smaż na nim mięso przez 5 minut. Dodaj chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sałatkę osącz na sitku. Dołóż do mięsa. Duś razem jeszcze 8 minut.
W połowie czasu duszenia do mięsa dodaj posiekaną szałwię oraz pomidory. Potrawkę ponownie przypraw do smaku.
Na dużej patelni rozgrzewaj po łyżeczce oliwy.
Wylewaj porcje ciasta. Usmaż 8 naleśników. Rozłóż na nich potrawkę. Zwiń, formując rożki. Udekoruj kleksem śmietany.