Naleśniki z warzywami

Szybkie i smaczne danie

Naleśniki z warzywami
Naleśniki z warzywami123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • białko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • warzywa (brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka, por)
  • ser żółty
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Warzywa oczyść lub osącz, jeśli trzeba podziel na kawałki (warzyw mrożonych nie rozmrażaj).

2. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż warzywa. Przypraw morską solą i kolorowym pieprzem.

3. Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszaj z mlekiem i wodą gazowaną. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Usmaż na małej ilości oleju naleśniki. Na każdym ułóż porcję warzyw i sera, podawaj na ciepło.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas