Naleśniki z warzywami
Szybkie i smaczne danie
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- białko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- warzywa (brokuły, fasolka szparagowa, kukurydza, papryka, por)
- ser żółty
- sól morska
- pieprz kolorowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Warzywa oczyść lub osącz, jeśli trzeba podziel na kawałki (warzyw mrożonych nie rozmrażaj).
2. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż warzywa. Przypraw morską solą i kolorowym pieprzem.
3. Mąkę żytnią pełnoziarnistą wymieszaj z mlekiem i wodą gazowaną. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Usmaż na małej ilości oleju naleśniki. Na każdym ułóż porcję warzyw i sera, podawaj na ciepło.