Napój dyniowy z dodatkiem herbaty
Sezon na dynie w pełni. Ten pomarańczowy owoc o nietuzinkowym kształcie, posiada niezwykłe walory smakowe, a przede wszystkim jest bardzo pożywny. Co więcej, dostarcza naszemu organizmowi witaminy A, B oraz C, a także sód, potas, magnez, wapń i żelazo. Warto również dodać, że występuje na świecie w 760 odmianach. Eksperci Ahmad Tea London przygotowali oryginalny przepis na napój dyniowy z dodatkiem herbaty, który rozgrzeje nas w nawet najchłodniejszy jesienny wieczór.
Sposób przygotowania puree z dyni
1. Małą dynię umyj, przekrój i dokładnie wyjmij wszystkie pestki. Pamiętaj również o usunięciu ogonka.
2. Następnie pokrój ją na ćwiartki i połóż na blasze do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
3. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
4. Dynię ostudź, wydrąż miękki miąższ łyżką, a następnie zblenduj go.
Sposób przygotowania napoju
1. Zaparz 3 torebki herbaty np. Ahmad Tea Cinnamon Haze w ¾ szklanki gorącej wody przez 3 minuty. Po wyjęciu wyciśnij dokładnie torebki, by uzyskać pełnię smaku.
2. Do ¼ szklanki puree z dyni wlej esencję herbacianą i ubij za pomocą trzepaczki. Następnie podgrzej w garnku na średnim ogniu.
3. W tym samym czasie, w drugim małym rondelku, podgrzej mleko migdałowe, dodaj ziarenka wanilii oraz miód gryczany. Podgrzewaj składniki prawie do momentu wrzenia.
4. Puree dyniowe z esencją herbacianą rozłóż do dwóch kubków, a następnie wlej do nich podgrzane mleko migdałowe.
5. Napój posyp cynamonem i gałką muszkatołową. Podawaj gorący.
Smacznego!