Owoc zadziała jak naturalny eliksir młodości. Jedz na zdrowie
Nie zawierają zbyt wielu kalorii, a są pełne witamin i minerałów. Do tego potrafią zadziałać niczym naturalny eliksir młodości. Po świeże figi warto sięgać jeszcze z wielu innych powodów. Oto i one.
O tym, że cenne właściwości fig są znane nie od dziś, niech świadczy to, że były znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jeden z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka słynął nie tylko ze względu na słodki smak, ale i korzystne dla zdrowia właściwości. Dlaczego warto włączyć go do menu? Lista jest dość długa.
Figi i ich właściwości. Działają jak naturalny eliksir młodości
Świeże figi są niskokaloryczne - w 100 g owoców znajduje się 74 kcal. W przypadku wersji suszonej to już nieco więcej, bo 314 kcal. Dlatego też świeże będą lepszym wyborem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Z kolei suszone figi można traktować jako dobre źródło energii, np. podczas wycieczki w góry czy przejażdżki rowerem.
Figi warto włączyć do swojej diety. To prawdziwa skarbnica witamin A i E, witamin z grupy B i beta-karotenu. Taka mieszanka doskonale wpływa na układ hormonalny i nerwowy. Owoce zawierają również substancje mineralne, wśród których znajdują się wapń, potas, żelazo i magnez. Są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Co to oznacza w praktyce? Figi warto jeść m.in. dlatego, że:
- mają dobry wpływ na pracę jelit,
- pomagają zapobiegać wzdęciom i zaparciom,
- pomagają zredukować zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu,
- chronią przed miażdżycą,
- są sycące, co sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i unikamy podjadania,
- pozytywnie wpływają na wzrok,
- pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie,
- redukują stres i zmęczenie,
- poprawiają pamięć i koncentrację.
Figi zawierają również antyoksydanty, które hamują procesy starzenia. Owoce te nie bez powodu znajdują się w gronie pokarmów, które należy jeść na tzw. diecie anti-aging. Taki sposób żywienia pozwala dłużej zachować zdrowie i młody wygląd. Kluczem jest jednak odbudowa wewnętrznej struktury organizmu. Dlatego tak ważne jest w niej dbanie o siebie i właściwe odżywianie. Figi znajdują się wśród produktów o największej mocy odmładzającej, wspólnie z awokado, bananami, jabłkami, jagodami, kiwi, morelami, pomarańczami, truskawkami czy wiśniami. Więcej o diecie anti-aging przeczytacie w artykule Ta dieta odejmie ci lat. Odmłodzi nie tylko cerę, ale też wątrobę i serce.
Zobacz również:
Kto nie może jeść fig?
Figi będą również doskonałym uzupełnieniem diety dzieci i seniorów. Zawierają sporą dawkę wapnia, który jest odpowiedzialny za mocne i zdrowe kości i zęby. Ze względu na zawartość żelaza, po figi mogą również sięgać osoby borykające się z anemią.
Jak to z owocami bywa, chociaż są bardzo zdrowe, niektórzy powinni ich unikać. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, suszone figi nie są polecane osobom chorującym na cukrzycę.
Figi można jeść na surowo lub w suszonej wersji. Są świetnym dodatkiem do deserów, owsianki czy nawet twarożku na słodko. W sałatce będą się dobrze komponować z serem kozim lub serem feta. Z fig możesz przygotować również dżem, galaretkę czy konfitury.
Zobacz też: